Perniagaan online cukup mudah dan begitu praktikal untuk diusahakan. Kata orang dengan berniaga secara online, keuntungan lebih besar. Maklumlah tidak perlu pekerja yang ramai hatta jika tiada premis perniagaan sekali pun, urusan jual beli boleh dilakukan.

Maka kerana itu jugalah Salwatul Mazrah Mohd Rasdi, 31 tahun memulakan perniagaannya secara online dan nekad untuk berhenti kerja agar boleh serius dalam perniagaan.

“Saya sebenarnya memulakan perniagaan ini selepas saya berhenti kerja. Jika ingin diimbau, pada mulanya saya menjadi dropship untuk mempromosikan produk orang lain. Menjadi dropship tidak memerlukan modal, cuma kena rajin membuat promosi. Bila dapat tempahan saya maklumkan pada syarikat tersebut dan mereka uruskan semuanya.

IKLAN

“Daripada usaha itu saya dapat komisen. Lama-kelamaan dengan sedikit modal dan pengalaman berurus niaga secara online, saya beranikan diri untuk mengeluarkan produk di bawah jenama sendiri pada tahun 2015.

“Dalam memilih apa bidang pekerjaan atau perniagaan sekali pun, perlulah kenal pasti dan lihat yang mana paling dekat dengan hati.  Jadi bagi diri saya, adalah produk kecantikan paling serasi dengan diri saya.

IKLAN

Ekstra Tip

IKLAN

Nasihat saya kepada suri rumah terutamanya yang ingin berjaya di dalam bidang perniagaan online ini perlulah sentiasa ikhlas dan redha dengan pelbagai situasi. Selalulah bercakap dengan Allah dan perlu juga ada sikap berdikari dalam diri. Selain itu, kalau ada impian jangan beri orang lain ambil impian kita itu. Kita kena percaya apa yang kita mampu buat.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI