Apabila tiba hari raya bukan sahaja persiapan pakaian raya dan kuih raya aje diperlukan tetapi peruntukkan duit raya untuk ibu ayah, anak-anak, isteri serta anak saudara.

Malah ia seakan menjadi trend, masing-masing menyediakan duit raya dengan jumlah tertentu. Bukan itu sahaja, ada pula membandingkan pemberian duit rayanya dengan pihak lain.

Melalui perkongsian Mohd Fhais di laman facebooknya, menjelaskan bahawa apabila memberi duit raya bukan hanya ikutan tetapi  niat untuk bersedekah.

Beri Duit Raya Kena Niat Sedekah. Bukan Terpaksa Tapi Ikutlah Kemampuan. Barulah Dapat Banyak Manfaat. Deep Pesanan Lelaki Ini.

Tolong ubah niat kita bagi duit raya !!

Saya takut cara pemberian kita tu jadi salah kerana ia boleh jatuh “tasyabbuh” ( meniru ) dengan budaya beri ang pow masyarakat cina.

Menurut pejabat mufti wilayah persekutuan jika niat memberi duit raya tu sebagai satu sedekah ia tak menjadi masalah.

Malah banyak manfaat pada si pemberi sedekah dapat jika bersedekah di pagi raya. Antaranya,

IKLAN

1 – Sedekah kepada mak ayah akan mendapat tiga ganjaran besar antaranya amalan birrul walidain ( berbakti kepada mak ayah ), menjaga silaturrahim dan pahala sedekah.

2 – Amalan bersedekah sesama saudara mara, kaum kerabat dan kawan-kawan dapat menjaga silaturrahim serta mendapat pahala sedekah.

Duit boleh di cari tapi silaturrahim yang ada ni mustahil boleh di tukar ganti.

Dengan syarat,

IKLAN

1 – Memberi duit raya tak salah asalkan tidak sampai memaksa diri ( takalluf ) untuk memberi dengan jumlah yang besar, luar dari kemampuan.

2 – Mereka yang menerima pemberian “duit raya” ni tak boleh merungut walau berapa pun jumlahnya. Sebaliknya perlu bersyukur dan mendoakan kebaikan pada si pemberi.

3 – Sebaiknya utamakan memberi “duit raya” kepada golongan fakir, miskin, dan golongan asnaf yang lebih memerlukan. Sedekah wajib bagi golongan asnaf ialah zakat. Oleh itu, sedekah sunat patut di dahulukan kepada mereka.

4 – Elakkan mengungkit terhadap pemberian atau penerimaan duit raya sebagai contoh, “Aku bagi anak dia duit raya RM50, dia bagi anak aku RM5 je”. Tak ikhlas namanya ni!

IKLAN

5 – Jangan sesekali riak kerana beri duit raya besar dan jangan sesekali herdik mereka yang tak mampu beri.

Sambutan hari raya adalah hari kemenangan kita yang telah berjaya menahan lapar dahaga, serta berjaya menjinakkan hawa nafsu sepanjang bulan ramadan ini.

Semua umat islam layak menyambut hari raya ini. Baik yang miskin, kaya, tua, muda dan sebagainya.

Oleh itu, jangan sesekali kita mengukur tahap keikhlasan seseorang daripada “jumlah” duit raya yang di beri kerana setiap orang ada kemampuan berbeza.

Hari raya adalah tentang saling memaafkan, mengeratkan silaturrahim, budaya kunjung mengunjung, berkongsi kegembiraan dan memberi sedekah kepada yang memerlukan. Saya rasa ini yang lebih penting!

Wallahu A’lam,

Mohd Fhais
Jangan ajar anak meminta-minta duit raya, tapi kalau di beri salam tangan dan ucap terima kasih.