Kesibukan dengan tugas harian tentu membuatkan kita tidak mempunyai masa untuk memadam e-mel dalam inbox gmail.

Lebih menyulitka lagi, akaun gmail telah digunakan dalam tempoh yang lama. Sudah pasti beribu email yang berkumpul.

Biasanya yang menjadi masalah adalah email itu yang berbentuk seperti promosi, notifikasi daripada app dan sebagainya.

Jika dibiarkan akan menyukarkan untuk mencari email yang penting. Siapa yang tak rimas bila tengok email yang banyak begitu.

Untuk atasi masalah ini ada caranya. Nak tahu caranya ikuti panduan ini. Mudah rupanya cara nak padam. Tak perlu padam satu-satu, jenuh sakit jari!

Nak tahu caranya ikuti panduan ini.

Padam e-mel yang tak penting dalam gmail.

1.Log in akaun Gmail.
2. Taipkan label: read di ruang carian yang terletak di atas. Anda akan lihat kesemua e-mel yang sudah dibaca.
4. Untuk lihat semua e-mel yang belum dibaca, taipkan label:unread.
Untuk padam semua e-mel tersebut, ‘tick’kan pada kotak kecil di atas kiri. Pilih ‘All’ untuk memadam semua e-mel.
5.Kemudian, tekan ‘select all conversation that match this search’ untuk padam semua e-mel termasuklah yang ada di halaman lain.
6.Tekan ikon tong sampah untuk padam semua e-mel yang telah dipilh.

Kredit Foto : businessinsider.com

Cara padam e-mel promosi 

Biasanya e-emel promosi pelbagai produk dan perkhidmatan. Secara automatik, e-mel ini akan masuk ke tab ‘Promotions’.

IKLAN

Untuk memadam semua e-mel ‘Promotions’, ikuti langkah berikut :

Kredit Foto : businessinsider.com

1. Log ini akaun Gmail.
2. Tekan tab ‘Promotions’ pada bahagian atas, bersebelahan tab ‘Social’.
3. Kemudian, ‘tick’ kotak kecil untuk pilih semua e-mel.
4. Kemudian tekan ikon tong sampah untuk padam semua.

Info: Untuk padamkan e-mel daripada penghantar spesifik, taipkan “from:(alamat e-mel penghantar:read) dan ikuti langkah yang sama untuk memadamkan e-mel.

Jika tersalah padam e-mel. 

IKLAN

Kadang kala, kita tanpa sengaja terpadam e-mel penting. Jangan risau boleh dapatkan semula di bahagian ‘Trash’ yang terletak di bahagian menu sebelah kiri. Jika tidak jumpa, tekan butang ‘More’.

Biasanya e-mel yang telah dipadam akan tersimpan bahagian trash selama 30 hari sebelum dihapuskan daripada akaun anda.

Apa lagi, dah tahu caranya boleh lah padam segala e-mel yang tidak penting. Barulah sedap mata memandang lihat e-mel yang penting saja dalam akaun kita.

Selamat mencuba!

Sumber: Harianpost.my