Kebiasaannya ramai antara anak muda akan memilih kerja berdasarkan minat dan gaji yang lumayan, namun berbeza dengan anak muda ini tidak kisah melakukan kerja yang bergelumang dengan bau busuk dan berpanas setiap hari demi mendapatkan rezeki yang halal.

Bagi Wan Othman Wan Mohd Nor Hassyim kesempitan hidup yang dilaluinya memaksa remaja berusia 19 tahun ini berhenti sekolah ketika di Tingkatan Dua dan sejak itu dia melakukan pelbagai pekerjaan yang dapat membantu meringankan beban keluarga.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

 

Difahamkan Wan Othman pernah menjadi kelindan lori dan pembantu kedai makan tetapi kisahnya yang kini mencari rezeki sebagai kru syarikat pengurusan sisa pepejal dan pembersihan semenjak hampir setahun yang lalu lebih mendapat perhatian.

“Biarlah Jadi Pemungut Sampah, Asal Dapat Bantu Keluarga”- Remaja Ni Simpan Niat Sambung Belajar!

Ini memandangkan remaja ini yang mesra di sapa Wan sering kali berkongsi video gelagatnya dan rakan-rakan sekerja memungut sampah di aplikasi TikTok.

@imanwan_ Kerja ii jugak joget tu penting 😂😂#genglorisampah#lorisampahkuantan ♬ Joko Tingkir Thailand Style _ DJ Topeng Remix – DJ Topeng Official

IKLAN

Ini sepertimana memetik katanya ditemual bual pemberita Harian Metro.

“Saya saja kongsi video ketika bekerja di TikTok dan tidak sangka ia boleh tular.

“Alhamdulillah, ramai beri kata semangat, malah ada yang komen minta majikan naikkan gaji. Terima kasih saya ucapkan,” katanya ketika dihubungi.

Wan Othman tidak menafikan ada segelintir warganet memandang serong pekerjaannya dan meminta dia mencari kerja lain yang lebih baik.

“Bagi saya, biarlah cari rezeki sebagai pemungut sampah buat masa ini kerana bukan senang untuk dapat kerja, zaman sekarang ini.

“Waktu bekerja pula enam hari seminggu bermula 6.30 pagi hingga 3.30 petang,” katanya yang ada ketika dia bekerja lebih masa hingga 7 malam dan bercuti pada Ahad.

IKLAN

“Biarlah Jadi Pemungut Sampah, Asal Dapat Bantu Keluarga”- Remaja Ni Simpan Niat Sambung Belajar!

Menurutnya, dia sudah melakukan pekerjaan itu selama setahun dengan pendapatan kasar RM1,500 dan mencecah RM2,000 jika bekerja lebih masa.

Katanya, banyak pengalaman diperoleh sepanjang bertugas yang disifatkan asam garam kehidupan.

“Antaranya, dikejar anjing malah pernah juga lipas dan cicak masuk dalam baju, selain jumpa wang.

“Itu perkara biasa kerana persekitaran kerja terdedah dengan sampah sarap, namun setakat ini, tiada rakan terdekat atau orang sekeliling memperlekeh pekerjaan saya.

“Saya juga bersyukur dengan rezeki yang ada tetapi tetap menyimpan hasrat untuk lebih berjaya suatu hari nanti dan meningkatkan taraf hidup keluarga,” katanya yang juga menyimpan hasrat untuk menamatkan persekolahan hingga memperoleh Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan seterusnya menyambung pengajian ke menara gading.

IKLAN

“Biarlah Jadi Pemungut Sampah, Asal Dapat Bantu Keluarga”- Remaja Ni Simpan Niat Sambung Belajar!

Sumber : myMetro

 

ARTIKEL MENARIK : Rupanya Kena ‘Unlinked’ Akaun Tabung Haji Dengan Mybank2U, Elak Duit Hilang Angkara Scammer!

Baca Ini Juga :Main Kon Tersangkut Di Kepala, Anak Darjah 4 Terpaksa Tahan Sakit 30 Minit!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Biarlah Jadi Pemungut Sampah, Asal Dapat Bantu Keluarga”- Remaja Ni Simpan Niat Sambung Belajar!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI