Anak mengamuk adalah perkara biasa bagi ibu bapa yang mempunyai anak. Namun bagi menghadapi anak pengidap autisme memang tidak semudah yang dibayangkan.

Ada yang melabel mereka sebagai budak nakal, suka mencederakan diri sendiri, ganas, mudah mengamuk dan cenderung tantrum tanpa dijangka.

Bagi yang memahami anak autisme ini tidak akan memandang sebegitu. Malah lebih alert untuk mengelak daripada berlaku perkara yang tidak diingini.

Begitulah yang dipaparkan oleh seorang wanita yang memuji sikap kakitangan Imigresen yang santuni seorang kanak-kanak autisme.

Malah kanak-kanak itu dilayanan seakan VIP apabila gelagatnya yang tidak duduk diam, tidak menjadi kemarahan warga kakitangan awam di jabatan itu. Ia bagi memudahkan urusan ibunya di jabatan berkenaan.

Malah, kata wanita itu lagi, kanak-kanak di kawal oleh kakitangan yang bertugas agar tidak bertindak diluar kawalan.

Bila tegur, akan kena ludah!

Post ni kan sbnrnya nk ucapkan tahniah kat Jabatan Imigresen Malaysia Utc Alor Setar.  kak mawaq pi nak renew passport mak, abah, anak2 dengan buat passport baby Armand td . Dari mula smpi pegawai laki kt depan tu cakap cukup lembut… kak mawar habaq saya tak buat appt tak pa ka. Dia kata tak apa isi online sekarang sat lagi masuk terus.

Dah siap isi masuk dalam pegawai pompuan pon bagus cakap lembut.. masa tunggu turn ada nampak budak pompuan umur 8 tahun mcm tu duk mengamuk.. Nampak macam somethng tapi dia duduk belah dalam kaunter. Belah pegawai kerja. Dia qabat kaunter, lempar kertas, dok jojet dan sapa kata jangan ja kat dia dia akan mengamuk siap ludah. Dia jalan semua tempat. Semua benda dia sentuh buat kacau.

Staff Imigresen layan dengan baik 

Tapi kan, yang bestnya . Semua staff Imgresesn layan dia cukup baguih..  tak adak sorang pon jerkah (marah). Baik laki maupun pompuan depa dok pujuk ja.. terkadang tegejut depa jerit skit bukan marah dia mcm jerit eh terkejut sbb dia sejenis tiba2 mai pulas kamera.. cabut waya… ambik cop ink tu wak lari cop dinding….ahahhaha…

Mula2 igt anak staff kot sbb dia dok dlm… dan dok pikir depa ni layan elok sbb ank staff kot no….tak brani tanya. Tengaj dok adjust ambik pic armand dia mai pulas kamera ahhahahahahahah… kak mawaq tegejut cik cik gumana ni.. ahahhaha.. kn panggil staff depa adjust balik kamera…pastu dia diam sat tgk baby… pi ambik kepok bg baby… barulah kak mawaq tnya sapa ni… depa habaq mak dia bw mai buat passport nk balik indonesia… dia hyper dn autisme… nk balik berubat…

Bukan ank staff angpa ai… tapi cukup2 baguih dr cleaner smpi pegawai suma layan dia.. klo angpa tgk tadi mmg hilang sabaq ooo.. dia punya tantrum tapi kak mawar cukup respect cara depa di Imigresen utc… xgila ka nek dok atas kaunter ni.. duit depa joi kepok dia lempaq bis….xdak sorng pon buat muka maqah.. jerkah dia or usik dia.. mak dia smpi naik tgn xlaqat tapi geng staff pakat tahan jgn buat kak jgn… ish xtau lah.. ku kagum.

Pastu dia nmpak adra, dia ajak adra main.. seb baik anak aku bukan jenis pilih kawan.. buleh dok main dgn dia.. main doktor2… dia ada kawan dia diam dok atas kerusi main elok…. Barang mainan dia kan dia jaga kemas elok tau.. buh plastik balik kemas2.. anak2 aku pon xjaga mainan gutu… hahah

IKLAN

Apa pon skli lagi tahniah utk all staff Imigresen UTc Alor Star… angpa mmg baguih.. xdak layanan double standard.. layan sama rata dan sgt sabaq… klo selalu org viral bad services ja kan.. rasanya xsalah kita viral plak good services dr government agency… benda baik kita share….thumbs up👍👍👍👍👍

Netizen kagum layanan pada anak autisme

Sumber: Mawar Ismail

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

IKLAN

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Tengok gigi macam bersih je kan, tapi sebenarnya bila kita tak bersihkan dengan betul semakin lama buat gigi kita jadi berkarat. So teknik berus gigi kenalah betul.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara