Alam perkahwinan bukanlah perkara yang mudah dan perasaan cinta sahaja tidak dapat menjamin keutuhan sesebuah rumah tangga.

Sering kita dengar tentang peranan yang perlu dilaksanakan oleh seseorang isteri untuk menjadi seorang wanita yang mentaati suami. Tapi jarang sekali kita ketengahkan tanggung jawab suami.

Untuk menjadi suami dan bapa yang awsome sekali gus bertanggung jawab kepada keluarganya, 5 Cara ini mungkin dapat membantu.

Ada Ciri-Ciri Ini, Kamu Memang Suami & Bapa Yang Awsome. Lelaki Ini Kongsikan Caranya!

Jom baca perkongsian dari Dr Taufiq Razif yang banyak berkongsi ilmu keibubapaan di facebooknya.

IKLAN

1. Selalu jaga mulut di depan anak dan isteri walaupun sedang marah melampau

2. Tak berkira dengan duit bila melibatkan nafkah dan benda yang berfaedah

3. Kenal personaliti & perwatakan anak dan isteri. Lagi hebat bila si suami sendiri berminat nak belajar ilmu parenting & ilmu mendidik anak anaknya sendiri

IKLAN

4. Jadi ’emphatic listener’ pada pasangan dan anak anaknya sendiri. Tak terlalu cepat memberikan solusi dan sedia mendengar keluhan pasangan dan anak anaknya kerana hanya dengan mendengar pun ianya adalah satu terapi emosi!

Ada Ciri-Ciri Ini, Kamu Memang Suami & Bapa Yang Awsome. Lelaki Ini Kongsikan Caranya!

IKLAN

5. Tahu beza BONDING TIME & ME TIME. Masa me time tu boleh la nak bermain game dan handphone sekejap tapi jangan la sampai terabai perhatian kat anak isteri.

Jangan sampai ketika anak anak dah liar dipengaruhi oleh BONDING LUAR baru kita nak tersedar. Masa tu mungkin semuanya dah terlambat dah ?

Jom sebarkan ilmu ni pada mak ayah yang belum tahu