Biasanya saiz bilik tidur yang dibuat oleh pihak pemaju adalah kecil dan sempit. Jadi sebagai pemilik rumah tentu ada yang tidak berasa selesa dengan keadaan ruang sebegitu. Apatah lagi jika jika di dalam bilik tersebut disaratkan dengan katil, almari pakaian, meja belajar dan lain-lain kelengkapan.

Untuk itu, tentunya kita tercari-cari idea untuk menjadikan ruang bilik menjadi lebih selesa dan luas. Jadi apa kata anda lakukan DIY atau serahkan pada yang mahir dalam pertukangan kayu seperti yang diilhamkan oleh pemilik akaun facebook Anisah Abdul Halim ini.

Difahamkan bilik anak lelakinya  sebelum dilakukan ubahsuai terlihat sempit dan tidak selesa. Bilik ini berukuran 11 kaki x 11 kaki. Namun setelah dilakukan tranformasi pada jenis katil loft  nampak cukup selesa.

Difahamkan bilik anak lelakinya  sebelum dilakukan ubahsuai terlihat sempit dan tidak selesa. Bilik ini berukuran 11 kaki x 11 kaki. Namun setelah dilakukan tranformasi pada jenis katil loft  nampak cukup selesa.

“Bilik tidur dengan keluasan 11′ x 11′ terpaksa la buat katil kat atas. Ala alas tiny house gitew. Baru lah nampak luas dan tenang,” ujarnya di ruangan kepsyen.

Selain itu menurutnya, sebelum dilakukan tranformasi ruang, suami dan anak lelakinya mencari idea dan lakaran 3D dihasilkan untuk memberi gambaran jelas pada tukang untuk menghasilkan rekaan katil yang diingini.

Apabila ditanya berkenaan kos, ujarnya tidaklah mahal sangat kerana dia menggunakan tukang kampung sahaja.

“Kebanyakannya kami guna semula katil lama untuk dijadikan rak, bahkan tangga katil sebelum ini juga kami gunkan bagi melengkapkan lagi rekaan katil jenis loft tersebut. Kos sebenar, saya pun tak pasti sebab kami tempah bersama-sama  dengan kelengkapan lain juga. Mungkin dalam RM1K,” jelasnya lagi.

Apa yang pasti dengan menggayakan ruang bilik menggunakan katil jenis loft ini menjadikan ruangan bilik lebih nampak luas. Ini kerana penggunaan ruang dapat dilakukan dengan lebih efisyen.

IKLAN


Untuk itu, untuk anda yang tercari-cari idea untuk menyelesaikan maaslah ruang bilik yang sempit bolehlah jadikan idea yang dikongsikan oleh Anisah Abdul Halim ini sebagai inspirasi.

Sumber :  Anisah Abdul Halim 

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club