Semua sudah sedia maklum, ramai yang terjejas pendapatan sejak pandemik dan PKP dilanjutkan demi memastikan jangkitan Covid19 tidak terus menular. 

Pastinya pelbagai usaha dilakukan untuk menjana kembali pendapatan agar tidak menjejaskan sumber kewangan. 

Bagi yang suka memasak, apa kata cuba resipi kek ini. Barangkali boleh menjana pendapatan buat keluarga. 

Ikuti perkongsian saudara Muhammad Ali ini.

Mana tau boleh dijadikan inspirasi bagi yg nak mencari sumber pendapatan.
bekas plastik saiz 6 inci, tinggi 2.5 inci.
Satu adunan kek batik indulgence resepi Mr.Ali dapat dua bekas ni.
Dont worry boleh pakai bekas kecik sikit kalau nak. Sq 450 dapat 6 bekas.

Harap membantu yg ingin berniaga waktu2 begini sy berkongsi yg mana sy boleh tolong.

Resipi Kek Batik Indulgance
Loyang 7 inci
Ada 3 lapisan
1- Kek batik
2- Cream Cheese
3- Ganache
.
Bahan-Bahan Kek Batik :
4 telur ( resepi2 legend kek batik mmg pakai banyak telur, nk kurangkan pun boleh, lain orang lain resepi , so chill )
200g butter. (kalau pakai marjerin / buttercup @ butterblend sedikit masin)
300 g biskut merry
3 sudu makan serbuk coklat bancuh dengan air panas.
2 sudu gula
4 sudu susu pekat
Secubit garam ( optional) ( again, kalau pakai buttercup/ marjerin atau butterblend tak perlu masukkan)

Cara penyediannya:
Panaskan butter sampai cair, then masukkan semua bahan kecuali biskut…
Telur tu masukkan sambil gaul, dan gaul sampai pekat

Dah agak2 pekat, tutup api,biarkan dalam 2-3 minit then baru masukkan biskut.

Gaulkan dan isi dalam bekas
Mampatkan. Dan isi dalam peti sejuk dalam 30- 40 minit

IKLAN

 Cream cheese/ indulgence
120g whipping cream
40 gram gula kastor
Setengah sudu kecil essen vanilla
250g cream cheese
* gelatin adalah pilihan masing2. nk masuk pun boleh tak nak masuk pun xpe. Tujuan gelatin untuk bagi potongan lebih cantik, struktur kek lebih kukuh. Bagi saya gelatin ni dia rasa sedikit kenyal bila kita makan. Atas selera masing2.
( gelatin 10 gram + 40 ml air panas( pastikan betul2 panas)
larutkan kedua bahan ni sampai ianya mencair
Masukkan bahan2 diatas kecuali whiping cream & gelatin
Pukul sampai rata dan baru masukkan whiping cream dan gelatin
Tuang atas kek batik tadi.
Masukkan dalam peti sejuk. Biarkan sejuk dalam sejam
.
 Ganache
 100 gram whiping cream
100 gram dark chocolate
satu sudu kecil butter
Double boil kan semua bahan2 di atas. Dah sebati kasi suam2 dulu then baru tuang atas cream cheese tadi
Tinggalkan semalaman & boleh makan

Selamat mencuba!

IKLAN

Sumber: Muhammad Ali

<<<<<

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club