Mungkin sebelum ini ada antara kita memikirkan betapa renyahnya untuk menyediakan hidangan puff untuk keluarga. Namun bila membaca perkongsian daripada Kak Sha ini, nyata nampak begitu mudah dan begitu ringkas penyediaanya. Terus rasa teruja untuk mencuba
resipi yang dikongsikan ini. Jadi usah tunggu lagi, ayuh kita masuk dapur dan sediakan hidangan ini.

Ini perkongsiannya;

Hari ni kak Sha nk share buat sardin puff.. Jangan risau yang tak pandai pon boleh jadi pandai..sonang ajo..

1st Kita buat inti..
Inti ni terpulang nak guna apa… Apa- apa pon boleh… Nak pakai inti kentang pon boleh… Biasa kalau inti kentang Kak Sha suka buat inti Cabonara.. nak buat inti kentang karipap pon boleh..
Tapi kali ni kak Sha buat pakai sardin je..Malas nak keluar cari barang…pakai apa yang ada je kat rumah..pakai tuna pon boleh..

Jom..start..
Kak Sha buat sambal sardin.. isi sardin tu hancur-hancurkan.. tapi sambal tu sikit je.. dah siap Kak Sha tambah mayonis sikit..
Kalau nak buat tuna Mayo lagi sedap..letak blackpaper sikit.. fuhhhh…wangi je kan bau blackpaper tu…

Puff pulak Kak Sha guna puff pastry yang frozen jenama kawan

.

Cara-caranya:

Step 1 : Panas Kan oven 160 selama 15-20 minit..

Step 2 : Keluarkan kepingan puff supaya dia cepat lembut.. dalam 15 minit dah boleh guna.. kalau lembut sangat nanti susah nak handle..
So biar dia lembut tapi keras..paham ke?

.

IKLAN

Step 3 : Kalau yang 4 segi.. nak buat line tu.. turis je dengan pisau bahagian tengah.. separuh sahaja.. pastu lipat. Klim dengan garfu.. Kalau 3 segi plak.. melintangkan dia.. garis jugak bahagian tengah jangan sampi atas..tengah je.. pastu klim jugak dengan garfu…


.


.

IKLAN

Step 4 : Sapu dengan egg wash..

.

Egg wash ni kuning telur campur dengan susu fresh cream atau susu cair. Pastu sapu la kat atas puff kita tadi..
Baru la rupa dia macam kat kedai bakery.

Step 5 : Bakar 35-40 minit.
Tengok garing dah kat bawah…ok dah tu. Kalau tak garing…nanti tak rangup

.

Sesuai nak buat breakfast ke..minum petang ke..pokoknya.. anak cari makanan ade je atas meja kan..hahaa…So, korang boleh pelbagai kan filling dia . Nak letak nutela ke, jem stawberry ke… Ada khas utk puff punya dia ada buah sebiji-sebiji… Kalau tak de bantai je le letak jem roti tu… Kalau susah-susah sangat..picit je la choki-choki tu ha… Sedap je..

sumber : Kak Sha via MAHN