Menguruskan bil-bil bulanan andai sebelum ini diletakkan bersepah ada baiknya mencuba idea yang dipraktiskan oleh wanita ini. Tanpa perlu menggunakan modal yang besar, namun cukup sekadar mengunakan bahan sedia ada di rumah, ‘wall hanging oraganizer’ yang cukup praktikal dapat dihasilkan. Malah menariknya juga ia mampu menyuntik gaya dekorasi di ruangan dinding.

Jom semak perkongsian wanita ini yang dikenali sebagai Rozita Che Hassan di akaun fbnya.


Lepas satu-satu idea datang nak deko rumah dengan barang terpakai yang diberi sentuhan assesori Mr DIY. Sini saya nak share pada kawan-kawan macam mana saya buat wall hanging organizer untuk bills dan nota-nota penting…serta botol kaca untuk hiasan meja sisi ruang tamu saya.

Semuanya saya guna barang yang ada kat rumah jer.

Guna barang sedia ada

Kalau kawan-kawan ada tray peti sejuk lama jangan buang yer..sebab tray ni lah saya buat wall hangging organizer.

Tray ni dari peti sejuk mak mertua saya yang lama dan rosak sebelum tolak pada penjual besi buruk,saya ambil dulu traynya. Dulu saya buat para untuk bekas sabun basuh baju. Bila dah lama tak guna tempat tu, saya cabut dan buat wall hangging pulak!

IKLAN

Clip-clip besar dan kecil tu saya beli dekat Mr DIY…harganya tak sampai RM 4 setiap set..

Penyepit baju kat bawah sekali tu,saya buat tempat gantung kunci 2 in 1..selain gantung kunci boleh juga sepit-sepit benda lain nanti. Pengikat clip-clip tu plak saya guna cable tie.

IKLAN

Ada 5 kaler semuanya siap dengan cutter sekali harga RM 6.13

Dan satu lagi barang perhiasan yang saya buat ialah botol kaca hiasan untuk meja sisi. Botol tu saya guna botol sos spegetti,kemudian beli fancy stiker dan tali jut dekat Mr DIY.

Kegunaan tali tu untuk menambahkan keserian botol dan tak nak nmpak kosong sangat saya tampal stiker dipermukaannya. So.. bolehlah hias dengan apa-apa bunga atau daun kat dalam tu. Letak kat maja sisi atau rak-rak sebagai pemanis ruang tamu rumah anda. Harga RM5.50 jerr..jimat berbaloi-baloi.

sumber : Rozita Che Hassan