Siapa tak kenal Datuk Chef Wan, seorang Tukang masak terkenal yang cukup mesra orangnya. Namun bukan itu yang ingin diperkatakan. Sebaliknya, sikap prihatin dan penyayangnya  membuktikan beliau seorang anak yang menjaga ibunya dengan penuh kasih sayang.

Lihat sahaja di dalam postingnya menerusi laman instagram, tidak pernah jemu dan penat melayan ibunya. Malah ada saja usikan dan gurau mesra bersama ibunya yang mesra dipanggil Che Ani.

Baru-baru ini beliau ada  memuat naik satu video sambil bercerita mengenai rezeki yang diperoleh tidak pernah putus. Akuinya mungkin itu adalah berkat menjaga kebajikan ibunya sejak dahulu lagi.


Kau Jaga Mak

Emak dari pagi tadi tak habis2 kata ” Wan kau jaga emak tiap2 bulan emak dapat pencen ayah dan duit hasil Felda minyak sawit emak kasi la kau sikit ya”..
Just as are watching CNN TalkAsia with Tun M she said it again.
So saya terus tangkap kaki emak dan mula picit2 dan urut dia sambil mengampu dia!
Look at her reaction la its so funny.
She said this once to my other sister hari tu.
Omg inmediately she snapped at my mother and said to her
” Eh emak ni nyanyuk ke Wan ni dah hidup senang emak nak kasi dia duit bulan2?
Lebih baik la emak kasi aku ini!”.

IKLAN

Tak Pernah Ambil Satu Sen
I laughed at her respond but will not answer back. Didalam hati saya berkata this is so typical of some sibbling behaviour. Time nak jaga or menjengok ibu tu haram tak nampak. Di tolak mcm bola lagi ada.Tapi duit punya pasal terus sentap mcm lah saya kebuluk harta emak ni pun.
Selama ini satu sen pun saya tak pernah ambil dari ibu saya.
Malahan each month i make sure she get rm3000 allowances from me pun.
Her medical expenses semua saya juga yg menanggung.
Adoi harta saya pun cukup makan lah.

Kejujuran Hati Anak
Itu sebab rezeki saya sejak muda lagi melimpah ruah sampai la saya tua ini kerana menjaga ibu dan bapa saya mau pun sentiasa menolong saudara mara mau pun anak2 yatim dan bantuan2 masjid yg saya dahulu kan bila ada rezeki berlebihan.
Bukan saya nak cakap besar tetapi ini ada la kenyataan yg sebenarnya.
Tetapi manusia ini instead of being inspired and learning from us ini tidak depa bersikap batu api lagi ada.
Seorang ibu yg tua bukan bodoh apabila melihat kejujuran hati seorang anak yg menjaga kebajikan ibunya pun.

IKLAN

Bukan Tamak Berebut Harta
Anak seperti saya pula tak kan mengharap apa2 balasan pun dari Ibu saya yg tua ini melahan saya akan sentiasa berkorban apa sahaja untuk membahagia kan dia selama dia hidup diatas dunia ini.
Off course i will never accept any money from my mother pun.
Jika dia meninggal pun saya tak akan ambil satu sen pun duit beliau malahan saya agih2 kan pada adik2 yg lain lagi ada.
Bukan banyak mana pun!?
Kita ni bukan tamak berebut harta pun as selama saya hidup ini Allah sudah puas kan hidup saya ini dengan segala kemewahan mau pun kesusahan and i am so evergrateful.

Sumber: IG _chefwan58