Tidak dinafikan situasi semasa menjadikan kita akan berada di dalam rumah 24 jam lamanya. Selagi tiada keperluan untuk keluar rumah, lebih baik kita duduk di rumah sahaja bersama anak-anak dan keluarga tercinta. Itu adalah paling selamat!

Pun begitu bila setiap hari terperap di dalam bilik mungkin ada yang berasa bosan dan kemudian akan beralih angin ke ruang tamu untuk menonton tv untuk mengisi masa terluang. Bila perut terasa lapar maka akan menjengah ke ruang dapur untuk mencari sesuatu yang boleh dimakan.

Selain itu, ruang dapur kini telah menjadi ruang kerja paling aktif semasa seisi keluarga berada di rumah. Bukan satu menu dalam sehari yang dimasak malah pelbagai, ada yang perlu digoreng, dibakar, ditumis, dikukus, dan macam-macam menu lagi akan disediakan demi keluarga tercinta. Begitulah aktiviti harian yang dilakukan kebanyakkan antara kita apabila berada di rumah.

Udara Tercemar Tanpa Sedar

Realitinya untuk memastikan ruang rumah memberi keselesaan dan selamat buat seisi keluarga, ada satu hal terpenting perlu diambil kira iaitu memastikan pengudaraan bersih dan segar.

Ini kerana tahukah anda berdasarkan kajian, berlakunya pencemaran udara di dalam rumah adalah lima kali lebih tinggi berbanding pencemaran udara luar?

Umumnya pencemaran sering terjadi namun kita jarang menyedarinya. Umpamanya selain asap yang terhasil dari aktiviti memasak di dapur, zarah halus PM2.5 turut dilepaskan dari aktiviti menggoreng dan memanggang. Begitu juga dari api dan lilin yang dibakar akan menghasilkan gas karbon monoksida, karbon dioksida dan nitrogen dioksida.

Malah kesan daripada penggunaan bahan kimia yang mengandungi Formaldehid untuk penjagaan perabot, lantai kayu dan sebagainya juga menghasilkan pencemaran udara dan ianya bahaya pada kesihatan seisi rumah.

Tidak dengan itu, ditambah pula dengan habuk pendingin hawa atau kipas angin yang tidak diselenggara, permainan anak-anak yang berdebu, penggunaan penyembur aerosol atau penggunaan racun perosak dan pelbagai lagi boleh mengganggu kebersihan dan kualiti udara di dalam rumah.

Apatah lagi jika keadaan rumah yang sentiasa tertutup pintu dan tingkap, sekali gus menghalang pengudaraan yang bersih dan segar ke dalam rumah. Ini secara tidak langsung menjadikan aliran udara tidak lancar dan tidak bagus untuk kesihatan seisi keluarga.

Bahkan keperluan untuk mempunyai aliran udara yang bersih lebih mendesak jika ada ahli keluarga yang menghidap asma, telah berusia atau terlantar sakit. Mereka perlukan pengudaraan yang bersih dan baik supaya dapat bernafas dengan selesa.

Penapis Udara Dyson Sebagai Penyelamat

IKLAN

Oleh yang demikian, untuk membantu mewujudkan kediaman yang lebih bersih dan sihat, anda perlu menggunakan penapis udara Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09 ini. Ia bertindak dengan berkesan untuk memerangkap virus, alergen dan debu yang sangat halus hingga mampu menghilangkan 99.95% zarah sekecil PM 0.1.


Berbeza dengan penapis udara biasa, Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09 ini mempunyai penapis Selective Catalytic Oxidisation (SCO) yang unik agar berfungsi secara berterusan untuk memusnahkan gas berbahaya formaldehid pada tahap molekul sekali gus menjadikan ia sebagai penapis udara termaju yang direka seumpamanya.

Secara ringkasnya produk ini tidak boleh dilepaskan begitu sahaja dan perlu dipasang di setiap rumah. Ini antara ciri-ciri keistimewanya :-

1. Produk ini telah diuji secara saintifik untuk menghilangkan 99.95% zarah bawaan udara, seperti debu yang sangat halus, alergen dan virus.

IKLAN

2. Penapis udara yang berkualiti tinggi, di mana seluruh mesin ditutup kedap sepenuhnya dengan piawai HEPA H13. Ini bermaksud penapis udara Dyson tidak hanya memerangkap 99.95% zarah sekecil PM0.1 dan apa-apa yang masuk ke dalamnya mesin akan kekal terperangkap di dalam, tanpa terkeluar kembali ke udara.

3. Fungsi pengesanan pencemaran secara automatik. Bahkan turut tertera laporan melalui skrin LCD pada mesin dan apabila Aplikasi Dyson Link diaktifkan, ia membolehkan anda mengawal dan memantau kualiti udara di rumah anda dari mana sahaja. Bahkan anda boleh mengatur jadual, memeriksa jangka hayat penapis dan mengawal mesin anda dari jauh.

4. Hanya penapis udara Dyson memaparkan hingga 5 pencemar yang berbeza dalam masa nyata, iaitu PM2.5, PM 10, Formaldehid, VOCs dan NO2

5. Satu-satunya alat penapis udara dengan teknologi Air Multiplier ™ untuk menarik pencemaran jauh dan memproyeksikan udara yang dibersihkan ke seluruh ruangan.

6. Penapis udara Dyson yang diperbaharui kini 20% lebih senyap daripada generasi sebelumnya. Ini sangat bermanfaat bagi individu yang menggunakan penapis udara ketika mereka tidur nyenyak sepanjang malam.

Oleh yang demikian, atasi semua masalah pengudaraan di dalam rumah dengan menggunakan penapis udara terbaik dan paling maju Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09. Untuk mendapatkan maklumat lanjut sila layari di laman sesawang www.dyson.my atau ke laman facebook www.facebook.com/DysonMY