Hujung minggu ni pastinya para ibu akan memasak menu kegemaran ahli keluarga. Malah ada juga yang ingin memasak hidangan istimewa buat keluarga. Salah satunya, untuk membuat pulut kuning yang dimakan dengan rendang.

Namun, untuk  memasak pulut kuning memerlukan skill supaya pulut kuning lembut dan dimasak dengan sempurna. Ikuti perkongsian puan Masmira Idris

yang berkongsi resipi sehingga ramai yang share. Ikuti caranya.

 

 

Saya nak share resepi dan tips utk masak pulut kuning jd cantik, merelit, lemak, lembut, n sebiji² (tak benyai atau lembik/ kembang).
Resepi ni dr mak sy, sy guna sepenuhnya buat meniaga lebih 2 tahun dh.. Alhamdulillah jd sumber rezeki, yg penting customer selalu rindu nk order lg hehe

Bahan² n steps:
1)1 kg beras pulut (beras pulut biasa, bukan pulut susu)

*beras pulut susu nnt pulut kuning jd benyai lembik.. Kalau boleh cari beras pulut yg pnjg skit, elakkn yg jenis montok² hehe

– bilas 3-4 kali, rendam letak serbuk kunyit dlm 2 sb (at least 3 jam)
– sebelum kukus, kena bilas blk dgn air paip.. Sejat dgn penapis

* perlu bilas blk utk hilang kn bau kunyit berlebihan n pulut tahan lama.. Please jgn guna perwana ?
.
2) Halia 1/2 inchi (wangi n buang angin)
– kupas n cincang nipis² n paling halus

IKLAN

*org yg mkn x kan prasan pon ada halia dlm pulut

3) Daun Pandan 5helai (wangi)
– 3 helai koyak 3 n ikat utk letak dlm pulut masa kukus
– 2 helai koyak 3 jgk utk buat lapik pulut dlm periuk kukus..

4) Panaskan air dlm pengukus, n Masukkan beras pulut dlm pengukus, halia cincang tabur bg sekata dlm pulut, dan daun pandan td.. Tutup dan kukus dlm 15-20 minit ikut pd jenis pengukus atau Kuantiti pulut.. So kukus smpai pulut dh msk.

5) santan fresh n pekat : 250-300 gram
– dlm besen sederhana, masukkn 2 cwn air panas (baru didih, sy guna air panas cuckoo), masuk garam 1.5 sb gula, 1.5 sk garam. Larutkn gula dan garam.. Then masuk kn santan pekat td.. Kacau2 smpai rata sebati.. Test rasa tgk, ada masin n manis sikit..

IKLAN

6) Sediakan besen yg agak besar, masuk kn pulut yg dh siap dikukus td.. Keluarkn daun pandan.. Tuangkn kuah santan yg dibancuh td ke atas pulut.. Terus kacau2 smpai sekata semua.. Jgn risau tgk kuah santan tu byk (org kedah kata berlaut?) sbb satgi pulut akan serap habis kuah santan tu.. Baru lah pulut jd lembut.. Make sure kacau pulut smpai rata hilang ketul..
Then tekan² n ratakan dlm besen td, biar dia rehat dlm 10 – 15 min baru cedok utk packing atau mkn..

*** pulut yg cukup lemak, kita akan nmpk santan tu mcm bertali putih² kt senduk..

*** pulut selepas gaul santan tak perlu kukus blk kali ke 2.. Cukup sekali sahaja sblum masuk santan.. Kalau kukus blk nnt pecah minyak n lemak santan..santan x lekat pd pulut..
Walau sekali kukus saja, insyaallah pulut tahan lebih 36 jam diluar.. Sbb kita dh bancuh santan dgn air panas..

*** yg ni resepi dan cara keluarga sy.. Terpulang pd kwn2.. Sy sekadar berkongsi tips utk dapat kn rasa yg sedap n tekstur pulut yg cantik.. Mungkin boleh dijadikan jualan sbg sumber rezeki..

Try lah kawan² insyaallah menjadi dan puas hati ?

#foodbymasmira #masmirafoodandservices