Sebenarnya terdapat pelbagai cara untuk memasak telur sering dilakukan
Terdapat pelbagai cara untuk memasak telur yang sangat popular sehingga sekarang, seperti

Rebus. Ini adalah teknik untuk memasak makanan dalam cecair untuk mendidih 6-10 minit. Contohnya, masukkan telur mentah ke dalam periuk air mendidih.

Memoyam. Ini adalah teknik untuk memasak makanan dalam cecair yang tidak terlalu banyak atau hanya untuk menutup makanan yang direbus pada suhu rendah (71-82 darjah Celsius) 2.5-3 minit. Sebagai contoh, masukkan telur mentah ke dalam air, tanpa kulit.

Menggoreng. Telur goreng patah dan dipanaskan pada kuali panas yang mengandungi lapisan minyak nipis. Sebagai contoh, seperti ketika anda membuat telur cepat.

Memanggang. Telur dipecahkan dan dibakar dalam ketuhar panas.

Jadi jika anda mengurangkan kalori untuk makan, pilih cara memasak telur dengan mendidih. Terdapat dua jenis mendidih, direbus dengan kulit dan kemudian dikupas. Atau rebus tanpa kulit, anda memecahkan cangkang telur dan hanya rebus isi telur dalam air mendidih.

Kaedah memasak ini tidak menambah kalori dari minyak. Jadi, pastinya cara ini adalah cara yang paling sesuai jika anda mengurangkan kalori dan bukan goreng.

Sebagaimana perkongsian ini menggunakan kaedah didih. Bagus untuk menjaga kesihatan.

Ini cara saya buat telor gedik utk anak dan suami. Tadi saya komen dekat group ni n tunjuk pic.ramai pulak yg pm suruh ajarkan.ok saya ajarkan. Saya ada tunjuk kat pic ye. Selamat mencuba semua.ni je yang mampu saya  kongsi ilmu untuk semua

  1. Mula-mula rebus air sampai menggelegak lepas tu amik sendok rendam kejap kat air panas tu Dan angkat sapu sendok ngn minyak masak. Lepas tu pecahkn telor. Letak kat sendok. 

2. Letak sendok atas permukaan air yang tengah menggelegak (buat cara double boil)tunggu telur tu memutih sekitarnye lepas tu baru celup sendok sepenuhnye ke dalam air.

IKLAN

3. Ni alat untuk sapu sapu minyak dan keluarkan telur selepas masak. 

Video: 

 

IKLAN

 

Siap! 

Selamat mencuba! Bolehlah buat untuk hidangan seisi keluarga nanti.

TIP: Jangan masak sehingga masak. Lebih lama dan panas anda memasak telur, lebih banyak kemungkinan bahawa nutrien boleh hilang dari telur. Terutamanya vitamin. Jika telur dimasak, kemudian angkat dan sediakan segera.

Sumber: Laila Mijan