Umumnya bila kita telah mencuci ayam yang dibeli, kita akan simpan di dalam peti sejuk sekali gus di dalam bekas atau pun ada juga yang praktiskan diasing mengikut kuantiti yang diingini di dalam beberapa plastik zip lock.

Namun bila terlalu banyak pembahagian di dalam bekas-bekas plastik tersebut, menjadikan ruang penyimpanan padat. Bahkan tidak dinafikan bukan murah juga harga plastik zip lock tersebut.

Tidak dengan itu, agak susah juga untuk kita leraikan potongan ayam yang telah disimpan di dalam bekas tersebut hingga memerlukan kita merendam terlalu lama.

Namun tahukah anda ada cara lebih praktikal dan menjimatkan di mana anda bila menyimpan ayam dengan cara yang dikongsikan oleh salah seorang pengguna TikTok Roseaffi ini.

Cara Simpan Ayam Paling Mudah & Jimat!

Menerusi video yang dikongsikan di laman sosial TikTok, Rose Afifi berkongsikan cara simpan ayam yang mudah bagi mereka yang bekerja.

Cara-caranya:

  1. Cuci ayam dengan bersih dan toskan.Cara Mudah Simpan Ayam Dalam Satu Bekas Tapi Tak Melekat. Mungkin Ramai Tak Terfikir Begini Caranya!
  2. Ambil kertas pembalut makanan, lipat dua. Pastikan bahagian luar yang ada lapisan plastik.Cara Mudah Simpan Ayam Dalam Satu Bekas Tapi Tak Melekat. Mungkin Ramai Tak Terfikir Begini Caranya!
  3. Letakkan pembalut ketas dalam bekas. Susun atas di atas kertas pembalut tersebut.Cara Mudah Simpan Ayam Dalam Satu Bekas Tapi Tak Melekat. Mungkin Ramai Tak Terfikir Begini Caranya!
  4. Susun atas di atas kertas pembalut tersebut.Cara Mudah Simpan Ayam Dalam Satu Bekas Tapi Tak Melekat. Mungkin Ramai Tak Terfikir Begini Caranya!
  5. Lapikkan lagi kertas pembalut makanan jika masih ada ruang untuk letak ayam.Cara Mudah Simpan Ayam Dalam Satu Bekas Tapi Tak Melekat. Mungkin Ramai Tak Terfikir Begini Caranya!
  6. Tutup bekas yang berisi ayam dan sedia untuk disimpan di dalam peti ais.Cara Mudah Simpan Ayam Dalam Satu Bekas Tapi Tak Melekat. Mungkin Ramai Tak Terfikir Begini Caranya!Cara Mudah Simpan Ayam Dalam Satu Bekas Tapi Tak Melekat. Mungkin Ramai Tak Terfikir Begini Caranya!
  7. Hasilnya, ayam mudah untuk dikeluarkan. Tak perlu rendam air. Selamat mencuba!
@roseaffi ni hasilnya#fypシ ♬ BILA NANTI – NABILA MAHARANI

Sumber : @roseaffi  

 

IKLAN

Jom saksikan video tentang penjagaan gigi. Katanya ada cara berus gigi yang betul. Jadi nak tahu detail, kenalah tonton video ni ye!

Tonton juga video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Anak Lahir Tahun 2016 Atau 2017, Ibu Ayah Dah Boleh Buat Pendaftaran Masuk Tahun 1 Mulai Mac Ni!

IKLAN

Keriangan Famili, jom kita melancong secara maya bersama E-Keluargagader dengan menonton video percutian di The Bentong Farm. Best kalau dapat bawa anak-anak ke sana.

Lagi video menarik!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

IKLAN

Cara Mudah Simpan Ayam Dalam Satu Bekas Tapi Tak Melekat. Mungkin Ramai Tak Terfikir Begini Caranya!