Seperti mana semua sedia maklum, bagi setiap individu yang lengkap menerima vaksin Covid-19 kini diberikan kelonggaran untuk dine-in atau makan di restoran namun perlu menunjukkan sijil digital vaksinasi yang dipaparkan di aplikasi MySejahtera.

Pun begitu jika sebelum ini anda daftarkan nama pasangan atau ibu ayah di kampung sebagai dependent di aplikasi MySejahtera, tentu sahaja sijil digital mereka berada di dalam telefon yang didaftarkan.

Oleh itu, bagaimana caranya untuk memudahkan dependent mempunyai sijil vaksinasi di telefon bimbit mereka sendiri?

Nak tahu lanjut, ikuti perkongsian daripada Puan Siti Nursoleha Nawawi yang boleh dicuba.

CARA PINDAHKAN MAKLUMAT DEPENDENT KE AKAUN MYSEJAHTERA MEREKA SENDIRI 

Peringatan : Pastikan anda selesai suntikan 2 dos vaksin dan TELAH MUNCUL digital certificate terlebih dahulu (pengalaman saya sendiri).

Bagi kes belum dapat tarikh, belum vaksin, atau baru vaksin dos pertama juga boleh juga cuba menggunakan cara ini. TAPI SAYA TAK PERNAH CUBA. Walau bagaimanapun, pastikan aplikasi MySejahtera anda dan OS handphone anda up to date.

Okay, hari ni ada ILMU BARU nak dikongsi. Dulu, saya was-was untuk divaksin.. Maka saya tidak bersedia untuk daftar vaksin di Aplikasi MySejahtera. Oleh itu, suami saya mendaftar vaksin nama dan ic saya di bawah MySejahtera dia, makna kata saya adalah dependent kepada suami saya.

Pendekkan cerita, saya telah lengkap dua dos vaksin. Alhamdulillah. TETAPI digital certificate saya kini berada di Aplikasi MySejahtera suami saya. Memula rasa okay je, takde hal la.. kita ada kad putih temujanji tu sebagai bukti.

Namun begitu, saya khuatir jika selepas ini operasi sekatan jalan raya atau SOP untuk memasuki mana-mana premis/kawasan mereka nak lihat digital certificate tadi. Takkan saya nak usung handphone suami saya?

Terbukti hari ini, dengan bantuan rakan saya di PPV, dia kata saya dengan mudah boleh je pindahkan maklumat saya dari MySejahtera suami kepada MySejahtera saya. Bagaimana?
Lihat setiap satu gambar. Semoga bermanfaat

Langkah 1 : Buka aplikasi MySejahtera dan klik Covid-19 Vaccination

 

Langkah 2 : Klik pada bulatan Vaccine

 

Langkah 3 : Semak maklumat sebelum tekan confirm dan tekan OK

 

Langkah 4 : Jawab semua soalan. Untuk soalan 1 sila jawab Ya/Yes.  Setelah jawab semua tekan submit dan OK

IKLAN

 

Langkah 5 : Selesai jawab soalan tekan close dan secara automatik maklumat vaksinasi akan dipaparkan di akaun MySejahtera sendiri.

Semoga bermanfaat.

Sumber : Siti Nursoleha Nawawi

ARTIKEL MENARIK:Puding Digabungkan Dengan Kek Nak Bagi Melekat Elok, Ada Triknya & Ni Resipinya!

IKLAN

LAGI ARTIKEL MENARIK :Bila TokTi Respon “MasyaAllah Hebat!!!”. Terus Abang Ni Buatkan Pula Potret Siti Nurhaliza Guna Rubik. Hasilnya Sama Sangat!

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club