Biasanya untuk susun atur kediaman faktor yang paling penting kita fikirkan adalah soal kewangan. Nak tukar kain langsir dan susun atur ruang dapur tentu melibatkan kos ratusan ringgit.

Tapi sebaliknya, bagi wanita ini. Menariknya hanya menggunakan kain semeter RM2.80, mampu menjadikan ruang dapurnya kelihatan cantik dan kemas!

Bagi nak mencantikkan ruang dapur hujung minggu ni, apa kata cuba cara wanita ini, hanya RM20 aje.

Ikuti perkongsian ini.

Penyakit saya tak boleh tengok rumah bersepah atau nampak serabut kat mata. Biar lah orang nak kata dapur saya tak ada kitchen cabinet or table top, saya tetap nak rumah sya bersih dan kemas. Walaupun simple. Tak semestinya tak ada table top, tak ada kabinet tka boleh susun atur barang-barang dengan baik dan tak nampak kemas

Nak mengemas bahagian dapur paling mencabar, tambah-tambah bahagian bawah sinki, lebih lagi untuk rumah yang tak de kabinet macam rumah saya, tapi bukan jadi alasan untuk saya mengalah. Saya tetap memikirkan sesuatu, apa yang patut saya buat untuk tutup bawah sinki supaya nampak lebih kemas. Biar tak cantik, biar simple, janji saya selesa

Pada mula nya saya nak tempah langsir untuk bawah sinki, tapi bila di pikir-pikir, apa kata saya cuba untuk diy sendiri, beli kain cotton yang cuma harga rm2. 80 semeter. Macam-macam corak dan warna boleh pilih.
Paling best modal sangat jimat tak sampai RM20 pun beli kain untuk bawah sinki dan untuk langsir tingkap 2 panel.

Semua barang barang boleh dapatkan kat kedai kain dan DIY

BAHAN BAHAN DIPERLUKAN UNTUK BUAT LANGSIR BAWAH SINKI

1 keping kain ukuran 2 Meter (1 meter rm2. 80)
1 batang Curtain Bar (rm 4)
Penyakut (RM 3.50)

BAHAN BAHAN DIPERLUKAN UNTUK BUAT LANGSIR 2 PANEL

IKLAN

2 keping kain. Ukuran labuh 2meter untuk sekeping (labuh ikut tingkap masing-masing)

Mudah dan ringkas kan. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih.

IKLAN
Hooks dan besi di kedai DIY
jelujur dulu supaya mudah nak jahit mesih jadi lebih lurus.

Untuk elak rod langsir jatuh guba gam org guna tampal winscoting.
Beli di kedai hardware

Kemas dan ringkas!
Langsir jahit sendiri lurus je. Rod boleh laras di kedai DIY. Pemegang pun DIY tapi kena letak gam lain bagi kuat. Double tape pemegang tak kuat, takut tercabut.

Abaikan mereka yang tak suka rumah yang tak ada kitchen cabinet. Yang penting rumah kita bersih, setiap hari mengemas, kita gembira

Nanti ada rezeki boleh tukar warna kain.

Ringkas dan jimat. Apa lagi, hujung minggu ni boleh susun atur dapur untuk jadi lebih cantik. 

Kredit: Noor Krlc