Tidak dinafikan era pandemik ini, segala perbelanjaan kena berjimat cermat. Oleh sebab itu ramai yang lebih suka menyimpan wang untuk simpanan jika berlaku kecemasan.

Bagi yang mempunyai kenderaan lama atau sudah berusia lebih 10 tahu masih kekal mengunakannya. Sesuai dengan kehidupan sekarang asalkan cukup makan pakai. Tidak semua orang mampu untuk membeli kenderaan baru.

Namun, kenderaan lama ini ada liabilitinya. Sudah tentu ada kos pembaikian sesebuah kereta kadang-kadang memeranjatkan kita hingga ada mencecah RM700-800.

Namun, tidak semua bahagian kereta yang rosak perlu dihantar terus ke bengkel. Jika boleh DIY kita buat sendiri. Bagi yang menghadapi masalah cermin tingkat kereta ‘stuck’ boleh ikuti tips yang diberikan oleh lelak ini. Memang jimat, hanya beli semburan cermin tingkap dah tak tersangkut.

Kereta dah 10 tahun, cermin tingkap tak boleh turun.

Baru-baru ini kereta Proton Saga BLM yang saya beli 10 tahun lepas mengalami masalah cermin tingkap yang tersangkut. Susah untuk naik atau turunkan cerminnya.

Maklumla kereta dah lama memang patut ada masalah. Saya bawa kereta ke bengkel kereta untuk bertanya tentang masalah cermin tingkap saya ini.

Simptom ini telah lama ditunjukkan tapi saya buat tak tahu sahaja sehingga
pada suatu hari tu, cermin sebelah pemandu tersebut telah terkeluar dari “landasan” sepatutnya. Habis terus bengkok tapak landasan cermin tersebut.

Saya nak cakap pun tak berapa paham sangat. Jom tengok je lah gambar.

tapak cermin yang memegang cermin kereta bengkok

Mekanik itu berkata, motor power window ni memang sangat kuat sehingga boleh menyebabkan bengkok tapak tersebut.

Disarankan untuk tukar baru sebab besi kalau telah mula bengkok, pada masa akan datang boleh bengkok lagi. Sebab besi tu dah lembut.

Walaupun tapak cermin tersebut telah ditukar, cermin
tingkap kereta saya di bahagian depan kiri dan kanan masih ada masalah berat untuk turun dan naik.

Guba semburan pelincir

Mekanik kata ini masalah getah pada tingkap saya dah keras dan ketat untuk cermin tersebut bergerak turun dan naik. Mekanik mencadangkan saya cari pelincir cermin untuk menyelesaikan masalah ini.

Boleh cari pelincir ini di kedai aksesori kereta. Memang ada jual pelincir khas untuk getah dan mesra pada getah. Kedai yang saya pergi ni dah habis pula pelincir cermin ni.

IKLAN

Jadi, saya cari pelincir getah tersebut di DIY. Akhirnya jumpa jenama ini. Lihat gambar seperti di bawah:

Alhamdulillah memang berkesan la auto silicon spray ni. Cermin kereta saya tidak stuck lagi. Turun naik dia sangat smooth seperti cermin kereta baru pula. Lancar je..Serius sangat suka.

Label di botol ada tulis “Lubricantes, Cleans, Protects Auto Part”. Sesuai di gunakan untuk joint seperti pintu-pintu, bonet, turun naik tingkap yang perlahan atau stuck, stop kan bunyi bising pada tali kipas kereta, melindungi bateri terminal dan macam-macam lagi kegunaan.

Boleh dikatakan ia serba guna lah.

Yang paling baik sekali ia sesuai dan mesra pada permukaan getah sebab tujuan utama saya beli adalah untuk di gunakan pada getah cermin tingkap.

IKLAN

Saranan penggunaan adalah sembur pada tempat sepatutnya sekali dalam masa 5-6 minggu. Wow!! Anda boleh bayangkan tak?? ini pertama kali saya sembur dalam masa 10 tahun. Patut la boleh stuck cermin kereta saya.

OK saya dah insaf.

Jadi kepada anda di luar sana yang jahil bab-bab kereta seperti saya ni, kalau boleh jangan tunggu cermin itu tersangkut baru nak perbaiki. Elok kita sembur sahaja lubrikan ini seperti saranan.

Sekadar berkongsi.

Sumber: Mohd Faizal Mohd Noor

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club