Mungkin ada yang tertanya-tanya, apakah perbezaan peranti Chromebook daripada komputer riba biasa.

Ayat mudahnya untuk mengetahui perbezaan adalah Chromebook lebih sesuai digunakan untuk melayari internet, memeriksa email dan  menggunakan aplikasi dalam talian.  Jika anda kerap melakukan aktiviti di atas, mungkin penggunaan Chromebook ini sesuai bagi anda.

Bahkan Cikgu Aflah Jamaluddin turut menyarankan penggunaan Chromebook berguna untuk anak-anak ketika melaksanakan pdpr di rumah.

Dan ikuti perkongsian penuh daripadanya, semoga bermanfaat.


Ramai tanya nak pakai peranti apa untuk pdpr anak. Guna ni chrome book. Sebab apa chrome book berguna baca senarai di bawah:

1. Chrome book dicipta untuk google

2. Semua murid yang bersekolah di sekolah kerajaan di beri 1 id gmail berserta password.

3. Bila dah ada email gmail Semua aplikasi google seperti google meet, goole classroom, google drive, google doc, google sheet, google slide dan banyk lagi boleh guna.

4. Nak taip dokumen? Guna senarai
Google doc= microsoft word
Google sheet= microsoft excel
Google slide= power point

5. Dah siap taip jawapan dalam google doc a.k.a microsoft word boleh turn in terus ke google classroom.

6. Nak simpan latihan yang buat tadi di google doc dah tersedia auto save masuk dalam google drive. Tak ada isu document penuh sebab semua dalam google drive.

IKLAN

7. Nak guna whatsapp dgn telegram? Jangan risau whatsapp kan ada whatsapp web scan bar code je. Telegram kan ada desktop telegram taip code phone je.

7. Sekolah saya ada 80 buah chrome book dapat tahun 2015 ke 2016 macam tu dari darjah 1-6 ada cikgu yang rajin guna chrome book.

Sampai sekarang masih elok boleh guna lagi walaupun ada chrome book yang longgar screen, yang pecah kat hujung.

Kami cikgu2 pun dok guna juga chrome book ni kalau ada meeting atau ladap yang nak kena guna laptop.

IKLAN

8. Paling penting kena ada capaian internet. Tak perlu beli simkad guna hotspot data dari telefon mak ayah pun dah cukup.

Dia macam ni tau kesimpulannya chrome book ni sesuai utk surfing internet melalui google.

Nak guna chrome book buat kerja simpan file dalam my document jangan buat, dia bukan dicipta untuk simpan file dalam hard disk. Kalau nak simpan juga guna google drive.

Kalau boleh sucikan chrome book tu dari sebarang installer downloader yg tak berfaedah jangan letak antivirus.

Printer kalau boleh guna yang ada bluetooth. Sekali lagi diulang jangan create folder dalam chrome book , create dan save dalam google drive.

Sumber : Aflah Jamaluddin