Biasanya anak kecil mudah menangis apabila bangun dari tidur. Walaupun ia perkara normal tetapi sebaiknya jangan biasakan anak suka menangis apabila dia bangun dari tidur.

Tabiat si kecil menangis bila bangun dari tidur adalah disebabkan perasaan takut dan rasa bersendirian selepas melalui waktu tidur yang panjang tanpa ditemani ibu atau ayah.

Menurut Ibu Rose, Family & Love Guru, bayi berusia empat bulan ke atas menangis bila bangun dari tidur atau bila tidak nampak penjaganya kerana sudah mula sedar bahawa dia dan ibunya bukan dari satu badan. Ibunya boleh ada dan boleh hilang dari pandangan matanya.

Ini membuatkan anak berasa risau dan tidak selamat, itulah sebabnya mengapa anak-anak kecil akan menangis bila dia tidak nampak ibu atau ayah di sisi.

Jika si anak dibiarkan menangis tanpa dipujuk dan selalu dimarahi bila dia menangis sebaik bangun dari tidur, maka apabila dia semakin besar, perasaan rasa tidak selamat itu akan membuak dan menjadi punca amukan.

Selain dari itu ada anak kecil akan menangis kuat bila terbangun dari tidur kerana dia mengalami mimpi yang dirasakan kejadian sebenar. Lantaran itulah bayi atau kanak-kanak akan menangis dan meronta-ronta bila bangun dari tidur.

IKLAN

Jadi, ibu dan ayah bantulah si kecil berasa tenang apabila bangun dari tidur dengan memberikan pelukan supaya dia rasa selamat. Bercakap dengan tenang dan mengusap-usap lembut tubuh badannnya juga membantu anak merasa tenang.

Selain dari itu ibu ayah juga boleh membasuh sedikit muka dan kepalanya sambil berselawat. Ini akan menyedarkan dia bahawa itu hanyalah mimpi dan anda ada bersamanya dan dia boleh berasa selamat.

Tip Anak Ceria Bangun Tidur

Perkongsian video oleh Rahim Azhari di akaun TikTok dan Instagram beliau berkenaan rutin yang dilakukan setiap pagi bila anaknya bangun dari tidur boleh memberi manfaat kepada ibu bapa lain jua.

IKLAN
Comelnya Gelagat Bayi Senyum Dan Ceria Bangun Tidur, Ayah Ini Kongsi Rutin Dibuat Tiap Pagi
Rahim Azhari bersama isteri dan bayinya

Tip yang dikongsi oleh bapa yang juga merupakan penceramah motivasi ini boleh diamalkan oleh semua ibu bapa lain.

Setiap kali anak bangun tidur :

1. Bagi salam dekat anak sambil senyum.
2. Bacakan anak doa bangun tidur & zikir-zikir selawat lain yang kita tahu, jadi anak akan terbiasa sampai dia besar.

IKLAN

Comelnya Gelagat Bayi Senyum Dan Ceria Bangun Tidur, Ayah Ini Kongsi Rutin Dibuat Tiap Pagi
3. Sentuh / usap anak dengan lembut sambil bacakan doa yang baik-baik untuk dia.
4. Cium dahi anak sambil ucap Alhamdulillah atas pinjaman cahaya mata di dunia ni. Semoga anak kita akan terus kekal menjadi kunci kebahagiaan kita di dunia sampai syurga.

@rahimazhari🥰❤️♬ original sound – zzack🍁

Sumber: IG Rahim Azhari & TikTok @rahimazhari 

Untuk lebih banyak info terkini jom klik di sini 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI