Adik Umar atau nama sebenarnya Umar Amirul Shakur Haiccal bukan sahaja bertuah kerana mendapat peluang mewawancara tokoh negarawan terhebat iaitu Tun Dr Mahathir Muhammad malah kehadirannya telah mendapat liputan dari beberapa laman sosial. Lebih membanggakan lagi Tun Dr Mahathir sendiri juga bebesar hati mengabadikan momen tersebut di laman sosial beliau. Namun pasti ramai tertanya-tanya di sebalik temuramah tersebut. Bagaimana Umar terpilih dan apa yang berlaku sepanjang temuramah tersebut.

Pertemuan yang sangat singkat namun penuh bermakna ini sebenarnya di atur oleh pihak Bintang Kecil Nu Ideaktiv. Adik Umar yang sememangnya merupakan salah seorang hos untuk Saluran Youtube Bintang Kecil di pilih untuk menjayakan episod pertama BK MEET LAGENDA.

Ramai yang kagum dengan kepetahan kanak-kanak cilik ini yang tidak kekok berhadapan dengan bekas pemimpin negara itu. Malah kebijaksaan dan kepetahan Umar telah menambat hati Tun M yang menulis panjang lebar mengenai Umar di laman sosial @chedetofficial. Kanak-kanak berusia 12 tahun ini sememangnya punya pengalaman dalam dunia lakonan dan pengacaraan. Pernah membintangi beberapa drama dan menjadi pengacara dalam segmen adik tanya di rancangan Pa&Ma yang pernah bersiaran di Astro RIA.

‘Kalau nak jadi Perdana Menteri kenalah…” Nasihat ‘Deep’ Tun M Pada Umar

[TRENDING] Wawa Zainal Hadiahkan Rumah Buat Mak Dan Ayah Di Semenanjung

[LAYAN SELERA] Buat Tauhu Sendiri. Mudah Dan Jimat. Yang Penting HALAL

Berikut adalah kronologi pertemua antara Umar dan Tun Dr Mahathir Muhammad

IKLAN

1. Bintang Kecil Nu Ideaktiv merupakan pihak yang bertanggungjawab mengatur pertemuan ini dan Umar terpilih berdasarkan pengalaman serta kepetahannya.

‘Kalau nak jadi Perdana Menteri kenalah…” Nasihat ‘Deep’ Tun M Pada Umar
Bersama Team Bintang Kecil Nu Ideaktiv

2. Bintang Kecil yang aktif menerbitkan video-video inspirasi bagi kanak-kanak di Platform Youtube telah mengadakan segmen baru bagi tahun 2023 iaitu BK Thowback Lagenda. Ianya membuka peluang kepada kanak-kanak untuk bertemu tokoh /idola mereka namun dalam masa yang sama memperkenalkan golongan yang pernah mengharumkan nama negara kepada generasi muda.

3. Umar merupakan salah seorang peserta yang terpilih untuk bertemu dengan idolanya iaitu Tun Dr Mahathir Muhammad sekaligus membuka tirai segmen ini bagi episod pertama yang ditayangkan Februari ini.

4. Episod pertemuan ini seumpama atuk dengan cucu. Keduanya tidak kekok walaupun pertama kali berjumpa. Malah Tun M dengan ‘sporting’ melayan keletah Umar apabila ditanya mengenai helmet Star Wars yang terdapat di biliknya.

5. Aksi Umar mengajar Tun M membuat mini love mengundang tawa kru produksi malah ianya tidak di rancang dan Tun M juga dengan sporting melayan permintaan Umar untuk membuat mini love semasa bergambar.

IKLAN

‘Kalau nak jadi Perdana Menteri kenalah…” Nasihat ‘Deep’ Tun M Pada Umar

6. Umar dan Tun spontan bercakap loghat kedah

7. Tun Dr Mahathir sempat berikan nasihat kepada Umar andai ingin menjadi seorang PM.

8. Soalan spontan dari Umar mengenai umur Tun M membuatkan ramai terkejut. Tapi Tun M tetap cool menjawab soalan itu. Paling mendebarkan apabila Umar bertanya kepada Tun M, ‘Apa Perasaan 2 Kali Menjadi Perdana Menteri?’ dan apakah aktiviti yang Tun M lakukan kini selepas kegagalannya mempertahankan kerusi?. ‘

IKLAN

Nak tahu apa jawapan dan nasihat Tun Dr Mahathir pada Umar tonton video ini sampai habis:

‘Kalau nak jadi Perdana Menteri kenalah…” Nasihat ‘Deep’ Tun M Pada Umar
Bersama Editor Bintang Kecil, Encik Kim Rahim

[TIP KEWANGAN]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

‘Kalau nak jadi Perdana Menteri kenalah…” Nasihat ‘Deep’ Tun M Pada Umar

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI