Prihatin dengan kepayahan abang-abang rider mencari rezeki, umumnya sebagai pelanggan ramai yang bermurah hati untuk memberikan wang lebih sebagai tanda penghargaan.

Pun begitu, ada satu video di laman TikTok melalui perkongsian Abang Rider telah menerima pujian positif daripada netizen kerana melakukan sesuatu yang baik apabila dia pula belanja makanan kepada pelanggannya.

Video yang dikongsikan memaparkan seorang rider telah menerima pesanan daripada pelanggan dan memintanya untuk naik ke atas dan meletakkan bungkusan makanan di atas kerusi yang telah disediakan sahaja.

Menurutya mereka satu keluarga sedang di kuarantin dan pelanggan itu terpaksa memilih untuk membayar secara tunai kerana duit di dalam bank tidak cukup.

Setibanya di rumah pelanggan, rider tersebut menolak wang yang ingin diberikan kepadanya dan menyatakan hasratnya untuk belanja makanan yang telah dipesan oleh keluarga tersebut.

Meskipun berbeza agama dan bangsa, tidak sedikit pun menghalang untuk rider tersebut berbuat baik.

“Tak apa lah, hari ini kita tolong orang, nanti kita susah Allah hantar orang lain pula tolong kita”, tulisnya di video tersebut.

@pandaterbang.myHabis semua jiran keluar ingat ada org gaduh 😂 ##foodpanda ##kotadamansara ##fypシ ##fyp

♬ Here’s Your Perfect – Flukie

Video ini mendapatan tontonan hingga  159.4K dan mendapat banyak komen yang positif bahkan ramai yang mendoakan kebaikan untuk Abang Rider. Antara yang memberikan komen adalah seperti

@Bulan Yang Indah: “sy pon. runner.kdang ksian org tu smua tgh kurantin,xde online bankin,dan xde spe leh tlg smua runner tlak dia, tp sy sorng trima sbb sy tau Allah ada”

@Pat.pinKy- “kesian org yg tengah kuarintin.. moga murah rezeki awak dan sentiasa dilindungi dr segala penyakit…aminn”
07:14

@Faghaaaa- “Alhamdulillah syukur, semoga dimurahkan lagi rzki berlipat kali ganda”

@user2273705632581- “mantap la bang. semoga post cam ni blh inspire org lain utk tolong menolong jgk. spread love not hate. bak pepatah org terengganu : you are awesome”

@Fai.thriftz- “Terima kasih sebab tlg diorg. Kdg2 kesian tgk yg kena kuarantin entah apa diorg makan kan… semoga abg sentiasa dimurahkan rezeki selalu”

IKLAN

Sumber : @pandangterbang.my

ARTIKEL MENARIK:“Lepas 2 Tahun, Anak-anak Kami Minum Susu Segar…”- Dr Ni Kongsi Kelebihan Susu Segar Berbanding Susu Lain!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Duit Koyak Jangan Simpan Je, Rugi. Boleh Tukar Untuk Dapat Nilai Penuh Atau Separuh Di Bank Negara!

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club