Nak masuk bulan ramadan ni, mak-mak kat rumah auto jadi rajin untuk masak hari-hari di rumah termasuklah kuih muih juadah untuk berbuka dan moreh di rumah.
Yang mana pertama kali nak buat karipap tu, dan nakkan kulit karipap yang sentiasa rangup walaupun dah lama goreng, boleh cuba resipi ni! Nak masak inti apa? Terserah anda asalkan kulitnya win! Jom tengok cara-caranya..
Bahan-bahannya :-
– 1 kg tepung gandum,
– Planta 200gram,
– Minyak masak separuh cawan,
– Air sejuk 2cawan, + garam 3sudu teh
– Air kapur 1,sudu
Cara-caranya :-
Ads
1. Panaskan planta bersama minyak masak sehingga betul-betul panas.
2. Kemudian terus tuang ke dalam tepung gandum. Gaul rata semua bahan.
3. Tuangkan air kapur dalam tepung gandum tadi.
Ads
4. Satukan air dan garam, kacau sampai garam larut. Kemudian tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum tadi sampai boleh uli menjadi doh. Jangan tuang semua, sampai boleh canai menjadi bulat sahaja.
5. Siap doh untuk kulit karipap. Leperkan menggunakan kayu, kemudian masuk mesin karipap dan gelek setakat nombor 6 sahaja. (Makin nipis, makin rangup dan sedap)
Ads
6. Hati2 ye masa nak angkat goreng karipap ni sensitif lembut sgt2.. tangan mesti betul2 kering . goreng separuh masak..jangan terus simpan mentah mcmni ye..xcantik nanti
Sumber : Azzura Ismail
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kepada penggemar kek cawan, boleh mencuba resepi mudah ini. Lebih menarik resepi ini tidak mengunakan telur sebagaimana kebiasaan membuat kek. Malah, kek ini sesuai untuk anak mengalami ekzema yang alah kepada telur. Ikuti resepi mudah dan cepat ini yang dikongsi oleh Puan Wan Farihan Sulaiman. Berikut cara membuatnya.
CUPCAKE MUDAH TANPA TELUR.
1 cwn tpg gandum
1/3 cwn milo
1/4 cwn serbuk koko
1/2 gula halus
1sk baking powder
1sk soda bikabonat
1/2 cwn minyak masak
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn air panas mendidih
Cara membuatnya:
Gaul semua sebati, masukkan dlm papercup. Bakar 160’c / 20minit.. Boleh kukus / bakar dlm oven / air fryer.
Sejak dahulu kita sering diingatkan sebelum membeli makanan mesti lihat dahulu label yang tertera pada bungkusan makanan tersebut. Selain untuk mengetahui kandungan nutrisi yang ada, kita juga tidak akan terlepas pandang melihat label berkaitan jangka hayat produk tersebut agar apa yang dibeli selamat untuk dimakan oleh seisi keluarga.
Sedar atau tidak, sebenarnya ada 3 jenis label yang biasa digunakan, iaitu best before, use by ataupun expiry date.
Jadi adakah kita sebenarnya faham perbezaan ketiga-tiga lebel ini?
Untuk menegtahui lanjut, jom semak perkongsian daripada Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Jabatan Kesihatan WP Labuan.
Ada pelbagai label berbeza untuk menyatakan jangka hayat sesuatu produk terutamanya makanan. Kami kongsikan 3 label yang biasa digunakan : BEST BEFORE, USE BY , & EXPIRY DATE.
Kebiasaannya label ‘BEST BEFORE’ ada pada makanan yang dibungkus segar selama 90 hari atau kurang. Ianya juga dilabelkan ‘best before’ sekiranya makanan atau item tersebut dibungkus di tempat lain dan bukannya dijual terus di kedai tempat produk tersebut dibeli .
Kesegaran makanan selepas tarikh ‘best before’ akan berkurangan bergantung kepada cara penyimpanan produk. Contohnya roti.
Maka, ‘best before’ memberikan info mudah : selepas tarikh ini; kesegaran, rasa , nutrisi malah tekstur makanan boleh berubah.
‘USE BEFORE’ – Tidak boleh di makan selepas tarikh dicetak. Peniaga juga tidak boleh menjual barangan yang melebihi tarikh ‘use before’.
‘BEST BEFORE’ – masih boleh dimakan namun kualiti dan kesegaran makanan sudah berkurangan. Masih boleh dijual atau dipamerkan di atas rak jualan .
‘EXPIRY DATE’ selalu boleh dilihat pada produk seperti cecair formula, suplemen dan susu formula bayi. Selepas tarikh luput, produk tersebut sudah tidak mempunyai nutrisi yang sama seperti pada label. Ianya tidak boleh di makan serta perlu dibuang.
Tau Fu Fah jika dapat dinikmati ketika berbuka memang enak rasanya. Bahkan menu seperti agar-agar mahu pun jeli kelapa juga tidak kurang istimewanya untuk dijadikan menu pemanis mulut.
Pun begitu dek kerana tiada bazar Ramadan tahun ini, nampak gaya kenalah kita buat sendiri.
Sebelum hendak menyediakan menu-menu tersebut, apa kata khatam dahulu formula sukatan air yang digunakan sebagaimana yang dikongsikan oleh Nik Aina ini. Semoga bermanfaat.
Korang pernah tak buat agar2 terkeras, kejong sungguh? Bila masak semula tambah air, terlembik sangat pulak? Pening nak ejas. Agar² dalam gambar ni contoh je.
Tak mesti kena guna jenama ni. Boleh guna jenama lain jugak. Yang penting sukatannya.
Ni saya nak share tips sukatan agar². Ni cara saya la. Untuk orang yang baru berjinak². Yang dah power² tu mungkin ada formula sendiri.
Agar² tali 20 gram = 7 cawan cecair = keras sikit Agar² tali 20 gram = 8 cawan cecair = sedang elok Agar² tali 20 gram = 9 cawan cecair = lembik sikit
Size cawan ni size cawan standart. Cawan kopi tu, yang bertangkai tu.
Jangan guna mug, tin susu, cawan materik, gelas, kole atau cawan sukat beras. Cawan standard sahaja ye
Cecair tu pulak adalah sama ada terdiri dari air/santan/susu cair/susu segar.
Gula tak masuk dalam kuantiti cecair ye
Kejadian agar² tu Ikut suka korang, nak keras ke lembik ke sedang.Yang penting tak lari dari formula ni.
Pastu kalau rakyat korang tak ramai macam saya ni, 2 dewasa + 3 kanak² je, yang tak gemar makan berulang, cukup masak agar² untuk sukatan 1 acuan puding tu je, yang bunga² tu.. size yg kecil. Ngam untuk sekali makan
Sukatan agar² Untuk 1 acuan puding size kecil tu cuma guna 1/4 dari agar2 tali tu. Camne nak dapat 1/4 tu?
Caranya :- Bayangkan 1 pack agar2 tali 20 gram tu,di bahagi kepada 4 bahagian. Amik 1 bahagian je untuk sekali masak. Pastu campur dengan 2 cawan air/cecair/santan/susu cair.
Tapi Jika suka nak keras sikit kurangkan secawan dan kalau suka lembik sikit, lebihkan secawan.
Kalau dadih dan jelly kelapa biasanya lembut sikit dari agar2kan. Jadi korang boleh guna 20 gram agar² tali bersama 9 cawan cecair. Kalau nak gedik lagi sikit, buat 9 1/2 cawan cecair. Jangan lebih.
Dah alang2 sebut pasal agar2 ni, saya nak share sekali sukatan agar2 untuk buattaufufah
Nak buat taufufa guna agar2 tali lain pulak sukatannya ye.
4 gram agar² tali = 1 liter air soya kotak/air soya perah sendiri (boleh refer kat wall sy cara buat air soya sendiri. Kat dalam group ni pun sy ada share. Boleh try search nama saya + susu soya)
Camne nak dapat 4 gram dari 20 gram?
Sama je kaedah tadi tu, bayangkan 1 pack agar² tali 20gram tu ada 4 bahagian. Guna 1 bahagian je
Tapi 1 bahagian tu tinggalkan sikit. Jangan habis gunakan semua. Nanti tak dapat taufufa selembut taufufa yang jual kt pasar malam tu
Contoh lain ~ 20 gram agar² tali = 5 liter air soya.
Biasanya sekotak soya size besar tu kuantiti nya 2 liter. Jadi guna 2 bahagian je la.
Tu je la tips.Sharekan la jika bermanfaat. Saya halalkan
Di saat rakyat Malaysia terus dihimpit tekanan hidup daripada kos sara hidup yang melambung, kerjaya yang tak menentu, hingga hubungan peribadi yang semakin renggang hadir semula satu peluang untuk mereka yang nekad nak ubah hidup, bukan sekadar luaran, tapi dari dalam.