Sedar tidak sedar, kita sudah hampir menyambut Syawal. Untuk 10 malam terakhir ini di bulan ramadan ambil lah ruang masa PKP ini untuk kita sama-sama bermuhasabah dan mensucikan diri di rumah.

Hidupkan rumah, zikirkan jiwa kita dengan munajat pada Allah swt. Antaranya:

-Solat di awal waktu
-Solat jemaah di rumah
-Baca Al-Quran/Tadarus
-Zikir
-Munajat
-Puasa Sunat
-Solat Taubat

Jadikanlah ujian wabak dan tempoh PKP ini sebagai satu nikmat buat kita. Nikmat masa yang lapang, nikmat bersabar, nikmat berlama-lama dalam ibadah. Hadapi lah ujian dan musibah ini sebagai seorang mukmin.

Ikuti perkongsian Prof Muhaya Circle, beliau menyentuh amalan ketika PKP menerusi FB Nazihah  Idris

MANUSIA ADA 3 KEHIDUPAN 

One of the best sharing dari bonda Muhaya:

Tiga kehidupan manusia:

1. Secret life (Me time)- masa bersama Allah (time solat, ibadah)

2. Private life (We time)- masa bersama suami isteri, anak anak, famili, cherish the time

3. Public life (Ummah Time)- masa bersosial di luar, masa di tempat kerja.

Tempoh PKP ini sebenarnya beri hikmah yang besar jika kita benar benar menghayatinya..

Masa untuk kita bina ‘Secret Life’- Me Time dengan Allah dengan lebih berkualiti.

Tidak terkejar kejar.
Tiada alasan kesuntukan waktu

Masa untuk tahajjud
Masa untuk puasa
Masa untuk taubat
Masa untuk mengadu sebanyak banyaknya dengan Allah.
Masa untuk bersihkan sampah sarap dalam jiwa.

IKLAN

Allah beri juga kita dalam tempoh PKP ini Private Life-we time bersama keluarga secara berkualiti.

Masa bersama dengan anak anak.
Masa untuk membuat refleksi keupayaan kita dalam menjaga amanah Allah yakni anak anak di hadapan mata.

Masa untuk kita refleksi hubungan dengan pasangan.

Suami isteri yang saling berpandangan dengan pandangan kasih sayang Allah titipkan pahala.

Anak anak yang memandang wajah ibu bapa dengan pandangan kasih sayang, Allah titipkan pahala.

Orang yang memilih untuk rasa bahagia dalam tempoh PKP akan menzahirkan rasa kesyukuran atas nikmat masa lapang yang Allah beri.

Pesan bonda Prof Muhaya dalam Prof Muhaya Circle, jaga baik baik dan sentiasa perbaiki ‘secret life’ dan ‘ ‘private life’ kita dalam tempoh PKP ini.

Kesannya kelak, kita akan jadi manusia yang bahagia apabila berada dalam kehidupan “Public life” 

We have to protect our “secret time”, and…
we will see our “private time” flourish,
and our “ummah time” will become great.

SOLAT TAUBAT

Menerusi FB Einie Noraini tatacara solat taubat sebagai panduan bersama.

IKLAN

Solat taubat Kena buat selalu.Sampai hati tu rasa lapang.

Rasa bersih. Pastu rajin nak beribadat. Bila dengar nasihat tu, hati mcm seronok.Tak nak lagi buat dosa-dosa lama. Haa.. tu inshaALLaH tanda taubat ALLaH dah terima.

Solat ni elok buat malam-malam. Sebelum tidur atau sebelum Subuh. Waktu sunyi malam.

Bersihkan diri. Amek wudhu. Pakai wangi-wangi (bagi lelaki).
Bila dah siap berdiri, Istighfar dulu.. Isitghfar pendek je.. Baca seberapa banyak kita nak sampai hati tu bebetul tenang.. Pastu baru niat..

INI CARA SOLAT TAUBAT.

✔️أصَلِّي سُنَّةَ التَوبَةِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

✔️”Ussoli sunnatan taubati rok ‘ataini liLLaHi Ta’ala”
[Sahaja aku solat sunat taubat 2 rakaat kerana ALLaH Taala]

💬Baca do’a Iftitah dan al-Fatihah mcm biasa.

📖Rakaat pertama, baca Sural al-Kafirun 1x
(Kalau ada yg tak hafal Surah ni, boleh baca Surah al-Ikhlas je)

📖Rakaat kedua, baca Surah al-Ikhlas 1x.

📖Bila sampai waktu Sujud terakhir sebelum salam, selepas baca bacaan biasa waktu sujud, kita sambung baca do’a Nabi Yunus a.s.

IKLAN

📝”La ilaha illa anta subhaanaka inniy kuntu minaz dzhoo limiin”
Bacalah 10x atau 20x atau 30x.. Ikut suka.
Waktu ni dahi kita sujud menyentuh bumi.. Kita berada dlm keadaan hina sehina hinanya sebagai hamba memohon keampunan daripada Pencipta kita.. Sujudlah lama-lama.. Lepas tu baru duduk tahiyat akhir, baca tahiyat akhir dan terus bagi salam.

📝Lepas bagi salam, Istighfar lagi.. boleh baca Istighfar pendek atau yg panjang sikit..

✔️”AstaghfiruLLaHhal’adziim /
️AstaghfiruLLaHhal‘adziim, alladzi laa ilaha illaa huwal haiyul qoiyuum wa-atubu ilaih.”

📖Baca seberapa banyak yg kita nak.. Baca sampai hati tu rasa lemah…

📖Bila rasa dah cukup kita Istighfar, baru do’a.. Bila berdo’a, kita kena bebetul menyesal dgn dosa2 kita.. Mohon ALLaH ampunkan dan terima taubat kita..

📖Sebagai permulaan, guna do’a sendiri dlm bahasa melayu.. Luahkan apa yg terbuku kat hati tu.. Menangislah.. Merayulah..

📖Mohon ALLaH ampunkan dosa tu.. Bayangkan kita cuma ada satu je ni peluang nak mintak ampun dgn ALLaH..

📖Bayangkan Malaikat Izrail dah ada kat belakang nak cabut nyawa kita.. Kejap lagi kita mati.. Agak-agaknya apa kita akan mohon pada ALLaH?

📖Istigfar dan baca doa. Dalam bahasa melayu pon takpa. Dah selesai berdo’a, tutup do’a kita tu dengan;

✔️”Robbana aatina fid dun-ya hasanah wa fil aakhiroti hasanah waqinaa adza bannar”

📖Pastu duduk diam atas sejadah, ambil masa 10 minit, muhasabah diri kita.. Tengok apa yg boleh kita perbaiki lepas ni.

📝Imam al-Ghazali ada cakap..
✔️Tanda hati kita sudah mula hitam,

📌[1] bila kita buat dosa, kita tak rasa bersalah.
📌[2] hilang kemanisan beribadah
📌[3] hati tak makan nasihat

Semoga kita muhasabah diri sepanjang tempoh PKP ini.

Sumber: Nazihah Idris dan Einie Noraini