Asuh dan didik anak biarpun sukar kita pasti ingin lakukan yang terbaik agar mereka menjadi anak yang soleh dan solehah bila dewasa nanti.

Pun begitu, sedarkah anda dalam usaha kita mendidik anak-anak menjadi manusia yang mentaati perintah dan meninggalkan setiap larangan Allah, hakikatnya kita juga sedang mendidik diri untuk lakukan perkara yang sama.

Ini memandangkan tingkah laku kita dan segalanya menjadi cerminan buat anak-anak.

Ini sebagai kisah yang ingin dikongsikan oleh Puan Sri Ajilah berkenaan anak lelakinya dan dirinya. Jom semak perkongsian tersebut.


Didik anak-anak, selalu saja menyebabkan hati kita juga terdidik dalam diam.

Semalam, anak sulung saya mengadu. “Umi, kenapa eh, Amir solat tapi tiba-tiba lupa rakaat. Amir jadi tak fokus teringat mainan lah, teringat makanan lah.” Muka dia sedih.

IKLAN

Malu sungguh rasanya. Macam ditampar-tampar.

Anak sekecil ini, pandai risaukan kualiti solatnya. Sedangkan kita, waktu solatlah dapat idea nak buat juadah apa waktu berbuka. Waktu solatlah kita susun aktiviti seharian, kejap lagi nak buat apa, petang nanti nak buat apa. Waktu solatlah kita jumpa barang yang hilang yang puas kita cari merata tempat.

Sedihkan?

IKLAN

Didik Anak, Dalam Masa Sama Kita Sedang Mendidik Diri!

Kualiti solat kita setaraf dengan anak kecil yang berlari ke sana ke mari kemudian datang semula ke atas sejadah. Sambung solat macam biasa. Bezanya, fizikal kita masih di tempat yang sama. Fikiran kita pula berlari tak duduk diam.

Kadang-kadang kita persoalkan juga kerja Tuhan. Kenapa hidup kita macam ni, kenapa kita diuji begitu begini, kenapa anak-anak susah nak dengar kata, kenapa suami susah nak membantu, sedangkan kita lupa nak audit solat kita.

IKLAN

Perbaiki solat atau tak ambil kisah pun kualiti solat di takuk yang sama, Tuhan tahu. Khusyuk memang susah nak dapat, tapi kalau kita berusaha untuk khusyuk, Tuhan tahu.

Didik Anak, Dalam Masa Sama Kita Sedang Mendidik Diri!

Selalu sangat kita dengar, nak baiki hidup, kena baiki solat! Kuncinya kita dah tahu. Tapi sayang, susahnya kita nak buat. Astagfirullah.

#SriAjilahSamsir
Jom baiki kualiti solat kita

sumber : Sri A’jilah Mohd Samsir 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI