Mendengar report daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, setiap hari ada sahaja pertambahan kes baharu positif Covid-19.

Itu bermakna rantaian Covid-19 masih belum diputuskan. Hal ini cukup membimbangkan kita semua.

Umumnya selama ini kita faham bahawa pesakit Covid-19 ini akan menunjukan simptom-simptom yang tipikal seperti demam, batuk, susah bernafas, malahan sakit tekak / selsema.

Pun begitu, mungkin ada yang belum tahu bahawa seseorang yang dijangkiti coronavirus ini ada juga yang tidak menunjukkan sebarang simptom yang tipikal.

Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh doktor Khairul Faize ini. Jom semak perkongsiannya.


China semalam ( 1 April 2020) telah mengeluarkan data terkini yang merisaukan, iaitu 1300 kes positif Covid 19 yang asymptomatic.

ASYMPTOMATIC bermaksud tiada simptom.

Anda dijangkiti coronavirus ini, dan anda tidak menunjukkan sebarang simptom yang tipikal seperti demam, batuk, susah bernafas. Malahan sakit tekak / selsema / sakit sakit badan pun tiada.

asymptomatic carrier

Anda menjadi ‘asymptomatic carrier’, bermakna anda membawa dan menyebarkan coronavirus tanpa anda & orang keliling anda sedar.

Pihak CDC menganggarkan bahawa ‘asymptomatic transmission ‘ boleh menyumbang setinggi 25 % kes.
Data data sedia ada sebelum ini menunjukkan, ramai antara mereka tiada sebarang simptom / gejala semasa mereka disahkan positif.

Contohnya dalam kes penumpang kapal layar Diamond Princess, dari 700 lebih yang di test positif, 46% dari jumlah ini tiada sebarang gejala semasa mereka diuji.

Dari jumlah yang asymptomatic ini pula, ada pecahan yang dipanggil ‘presymptomatic ‘, iaitu semasa diuji postif mereka tiada simptom, namun beberapa hari selepas itu baru menunjukkan simptom.

Pre symptomatic

Dan yang pre symptomatic ini pula ramai yang hanya menunjukkan ‘mild to moderate symptoms ‘ sahaja, iaitu simptom biasa biasa ( seperti demam batuk yang biasa / sikit sikit).

IKLAN

Atas perkembangan kes asymptomatic carrier ini lah maka di pihak public health experts mereka menimbangkan saranan untuk semua orang perlu memakai face mask ( bukan hanya mereka yang sakit & golongan healthcare workers – ini saranan WHO dan KKM memakai saranan ini )

Dan atas perkembangan asymptomatic carrier inilah teramat amat pentingnya Social Distancing.

Patuhi arahan PKP negara kita. Kurangkan / minimumkan berjumpa orang lain. Sebab social distancing bukan hanya untuk yang sakit. Yang sihat pun perlu buat sebab anda mungkin asymptomatic carrier.

Andaikata saya bukan doktor, saya sudah pasti tak kisah duduk terperap di rumah. Saya amat pelik tengok manusia yang dibayar gaji penuh, dan disuruh buat kerja mudah — stay at home, namun susah sangat mereka ini nak patuhi.

IKLAN

Bukannya tiada internet, TV di rumah, bukan suruh stay at cave ( duduk dalam gua).

**** Cara tipikal coronavirus tersebar ialah menerusi ‘respiratory droplets’ yang keluar bila pesakit batuk / bersin.

Maka dalam kes asymptomatic carrier, kadar jangkitan agak rendah sebab kemungkinan virus ini utk keluar dari tubuh pesakit yg tiada simptom ini ialah menerusi wap pernafasan ( semasa bercakap / gelak ). Tu sebab, social distancing itu penting.

**** Jangkitan juga boleh masuk menerusi MATA , selain hidung dan mulut. Perhatikan kita pakai face mask, mata tak tutup.

Tu sebab healthcare workers kami pakai face shield. Maka kalau tanya saya, kalau nak betul betul berjaga jaga semasa keluar, pakailah cermin mata.

Risiko jangkitan masuk ke mata tetap ada walaupun amat rendah, sekitar 1- 2 % ( kes kes simptom Covid 19 dalam bentuk conjunctivitis / sakit mata ).

Dan yang pakai spek bila keluar, bila balik jangan lupa cuci / disinfect spek anda.

sumber : Dr Khairul Faizie