Apabila berpindah ke rumah sewa dan mendapati  ruang dapur yang hanya tersedia hanya table top tanpa kitchen kabinet yang sempurna, tentu lama kelamaan sakit mata juga dibuatnya.

Kalau boleh, hendak juga ditutup dengan sesuatu agar tong gas, bekas masakan, periuk belanga dan sebagainya tidak terlihat.

Andai ingin dibina kabinet dapur, bajet yang diperlukan pastinya beribu jumlahnya. Jadi apa kata, buat masa terdekat ini praktiskan cara yang dikongsikan oleh Puan Nadira ini.

Bukan sahaja jimat malah cantik bergaya. jom semak cara membuatnya.

DIY Langsir Kabinet Dapur

Saja nak berkongsi. Pada yang menyewa macam dira dan fan. Rumah ada table top (Alhamdulillah) tapi kabinet tak ada. Tapi tak mahu sakit mata dan minat mendeko. So dira share cara dira buat. Dira serta kan sekali seller di shopee. Semua barang beli di shopee je. Details pada gambar.

Modal keras sikit tapi untuk jangka masa yang lama bagi dira berbaloi lah. Sebab kalau esok-esok ni bosan dengan suasana dapur. Just tukar-tukar langsir dah dapat mood baru. Hehehehe

Nampak kemas sikit bila pakai rail
langsir. Sebelum ni cuba juga pakai
dawai langsir. Tapi sebab table top ni
panjang sangat dawai tu jadi longgar
and tak tegang. Jadi tak kemas

Ni bukan langsir tau. Actually ni table
cloth cover. Kain ni memang bagus. Tak
serap air. Murah tapi kain elok dan
tebal. Beli dekat shope je.

Table top rumah sewa ni panjang 8 kaki
setengah darab lebar dalam 2 kaki.
Make sure ukur dulu panjang table top
baru beli kain size yang sesuai.

Jangan jadi macam kita tak cukup kain.
Seronok macam ni, harini pasang harini
juga dah bosan, esok beli table cloth
pattern lain pulak jahit hahaha

Bahan yang digunakan:

Rail langsir single layer 9 kaki : RM36
Table cloth cover: RM9.50×2
Pita langsir 3.5 meter: RM7
Cangkuk besi langsir beli dekat diy. Dalam RM1.70 kot beli dua plastik.

Total +- : RM65.40

Untuk lekat kan rail langsir tu Dira pakai
clear double tape ni.

IKLAN

Serious kuat. Kalau nak tanggal dia pun tak lekat bekas. Bagus kalau nak guna buat lekat frame di dinding lepas tu nak tanggal
tak ada isu lekat bekas.

Dauble tape ni lebar sikit, untuk jimat Dira potong bahagi dua.

Lekat dan cabut je.

IKLAN

Rail langsir ni beli yang single layer. 9
kaki dalam RM36. Lepas tu potong jadi
8.5 kaki. Besi ni lembut. Dira gergaji
sendiri je. Beli gergaji besi. Kejap je dah
siap.

Table cloth cover beli dekat shopee ready
stock. Jenis kain ye bukan plastic.
Paling murah dengan seller ni.

Lepastu beli pita langsir ni jahit lah dekat
table cover tu. Dekat kedai kain pun
ada jual. Kalau malas nak ke kedai boleh
order di shopee je.

Tq kak ipar pinjam kan mesin jahit. Kurang dah kos nak hantar ke tukang jahit. Jahit sendiri boleh jimat sikit hehe

sumber : Nadira Tajudin