Minyak petrol mempunyai bau yang sangat tajam dan apabila sering dihidu akan membawa kesan yang negatif pada tubuh badan. Malah bagi seseorang yang sensitif atau kurang daya tahan, kesan seperti tekak terasa kering, hidung terasa gatal, pening kepala dan muntah antara yang akan dialami.

Bahkan ada kajian saintifik mendapati wanita yang sering terdedah kepada bau dari minyak petrol mempunyai kemungkinan dua kali ganda untuk mempunyai anak autisme.  Selain itu ia boleh menyebabkan keguguran di kalangan wanita mengandung di peringkat awal kehamilan.

Pendek kata bahaya terhidu petrol bukan hanya pada wanita mengandung malah setiap antara kita tidak terkecuali. Jadi sebaiknya kita sebagai ibu yang prihatin akan penjagaan kesihatan keluarga, perlu mencari alternatif untuk mengurangkan kebarangkalian keluarga kita terdedah dengan kerap terhidu petrol ini.

DIY Kurangkan Terhidu Bau Petrol Semasa Mengisi Minyak Kereta

IKLAN

Umpamanya jika anda perasan, lepas kita mengisi minyak kereta dan kemudian meneruskan perjalanan terkadang masih ada kesan bau petrol dalam kereta. Kenapa ini terjadi? Sebenarnya mungkin ada minyak yang terpercik, tertumpah atau sebagainya. Hal ini menyebabkan sepanjang perjalanan, kita seisi keluarga menghidu bau petrol dalam jangka masa yang lama. Jadi bagaimana cara untuk mengelakkannya daripada terus berulang?

Mungkin salah satu cara yang dikongsi oleh Satish Chandramohan ini dapat membantu. Jom semak!

DIY Kurangkan Terhidu Bau Petrol Semasa Mengisi Minyak Kereta

IKLAN

1) Tutup bahagian yang ditandakan merah tu dengan pita pelekat aluminium .
2) Boleh juga gunakan silicon glue bagi dia kering dalam 30 minit .
3) Pastikan bersihkan dahulu dan gunakan sabun dan lap sehingga kering .

Sumber : Satish Chandramohan

IKLAN