Lantai vinly mungkin tak ramai yang tahu cara memasangnya. Tetapi sebenarnya kaedah ini cukup menjimatkan malah tuan rumah boleh memasangnya sendiri.
Cukup mudah, tak perlu membazir upah kontraktor untuk melakukannyta.
Nak tahu caranya boleh baca perkongsian dari saudara Izzul Islam. Jelasnya lagi, dengan kaedah itu, dia dapat menjimatkan modal sebanyak RM2500 dan hanya mengeluarkan belanja kira-kira RM532 sahaja.

Tak sangka boleh jimat hampir RM2500.
Sebenarnya dah lama survey laminate flooring, tapi tak jumpa yang melekat di hati.
Mozek dekat rumah ni memang agak kurang memuaskan. Ada yang retak, ada bahagian kotoran tak hilang dan ada bahgian yang kopak sedikit.
Baru-baru ni nampak makin ramai orang post pasal vinyl. Harga pun agak murah berbanding laminate flooring.
So apa lagi.. Terus bertindak.


Untuk vinly ni, ada 3mm dan 2mm. Untuk 3mm perlu guna vinyl adhesive. Untuk 2mm macam sticker, buka terus boleh tampal.
Apa yang paling penting vinyl ni ada texture. Tu yang sedap memijak tu.
Saya pilih 2mm memandangkan harganya agak murah. 1 box RM29, ada 16 pcs dengam size 36in x 6in / pcs.
Saya beli 17 box. Kalau nak ikutkan hanya perlu 16 box. Saja beli lebih untuk standby.
Walaupun vinyl ni dah ada pelekat, saya beli lagi gam tambahan untuk kasi lebih kuat melekat.
Total spent dekat sini RM532.

Nak pasang pun mudah. Susun macam main puzzle je.
Bila dah siap, nampak macam ada yang kurang. Rupanya skirting tak ada.
Maka beli lah dekat shopee 27 meter. Total semua RM130.25.
Total keseluruhan RM682.25 termasuk tools RM20.
Nak pasangnya mudah, tapi paling baik buatlah lebih daripada seorang.

Bukan apa, tangkap pinggang oii.. Saya buat demam 2 hari.
Oh ya.. Saya beli vinyl ni dekat Nilai 3. Boleh tengok alamat di resit gambar last sekali.
Tag la pasangan korang. Mana tau ada rezeki boleh buat

……………………………………………………
Nak baca lagi perkongsian saya?Jom join channel saya untuk dapatkan tips, panduan dan info terkini tentang hartanah, kewangan dan perlindungan.
1. Klik https://t.me/IzzulislamSK
2. Klik JOIN.

#izzulislam

Selain itu, bagi anda yang mempunyai masalah pada lantai rumah terutama bagi masalah tikar getah selalu terkoyak. Boleh cuba tip mudah ini iaitu cat lantai tersebut.
Tip ini dikongsikan
oleh Man Masyitah menerusi Kelab Kaki Deco Kaison, Ikea, Romantika, Eco dan Mr DIY ini.

Hanya DIY sendiri dengan menggunakan cat epoxy ini bagi menggantikan tikar getah yang terkoyak.


Sorry u all since posting sy pasal cat epoxy ganti tikar getah lma yg koyak tu bertubi-tubi comments masuk sorry x dpt nk response smua comment coz terlalu bnyak sgt..

Sy pn bru 1st time cat epoxy ni dkt rmah yg sy swa ni sblum ni pon pkai tikar getah jer..idea ni dpt dri member kita jgk dlm group ni thanks ya..

Cat ni nma epoxy ivory heavy duty

Sy bli 5 liter rm135 jer

IKLAN

Cara2 pengunaan nya

-cat ni kna bancoh dgn epoxy hardener

– once dh bancoh kna gunakan sampai hbis klu x cat akn membeku.

-tempoh masa utuk kering lbih kurang 2 jam tp lg better biarkn seharian

IKLAN

-bnyak pilihan warna jga antarany grey,green yellow n bnyak lg lh..

-sy cat mngunakn brush roller yg kecil ada contoh dlm gambar kt bwah..

-klu bleh guna kn brush kicil untk sapu d bahagian tp dahulu kmudian bru lh guna roller di bahagian tgh..

Apa lg ya ok cukup kot..

Slamat mncuba