Dr Amalina Che Bakri yang kini sudah masuk usia kehamilan trimester ke-3, menjadi bualan warga maya baru-baru ini apabila memberikan jawapan daripada salah seorang pengikut Instagram yang bertanya soalan mengenai kerakyatan anaknya yang bakal lahir.

“Apakah kerakyatan anak anda? British atau dua kerakyatan.”

Soalan tersebut yang ditanyakan menerusi sesi soal jawab di Insta Story

“Anak-anak kami akan menjadi orang British.”

Dr Amalina Pilih Kewarganegaraan Britain Untuk Anaknya. Ini Sebabnya…

Rupanya jawapan Dr Amalina tersebut telah disalah tafsir oleh ramai warga maya yang mengecamnya kerana memilih kerakyatan Britain berbanding Malaysia untuk anak-anaknya kelak.

Ada Alasan Tersendiri

Menyedari jawapannya telah menerima kecaman ramai, pakar bedah yang kini sedang menghabiskan pengajian PhD di Britain memberi penjelasan hal sebenar menerusi posting dalam Instagramnya.

Pakar bedah berusia 35 tahun ini turut mengajak semua orang supaya jangan mudah menghukum orang lain dengan cepat tanpa mengetahui hal sebenar.

 

IKLAN

Kata Dr. Amalina,  sudah tentu dia suka jika anaknya memegang status warganegara Malaysia, namun dia mempunyai kekangan yang menghalangnya untuk bersalin di tanah air.

Jelasnya, dia kini sedang sarat hamil dan masih bekerja selain penerbangan jarak jauh dan cuti kerja bukanlah pilihan terbaik untuk mereka dan bayi.

“Sudah tentu saya ingin anak-anak saya menjadi rakyat Malaysia, tetapi suami saya adalah warga British dan kami bekerja dan menetap di United Kingdom (UK). Disebabkan komitmen saya di sini, saya tidak dapat pulang ke Malaysia untuk bersalin.

Dr Amalina Pilih Kewarganegaraan Britain Untuk Anaknya. Ini Sebabnya…

“Saya kini sedang sarat hamil (trimester ke-3) dan masih bekerja. Mengambil penerbangan jarak jauh dan cuti kerja bukanlah pilihan terbaik untuk kami dan bayi. Ini adalah keputusan yang terbaik untuk kami sekeluarga dan ini pilihan kami.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Amalina (@dramalinabakri)

Ajar Anak Fahami Nilai Islam

Menurut Dr Amalina, anaknya tetap akan mempunyai darah kacukan Melayu walaupun menetap di United Kingdom dan memegang kewarganegaraan British.

IKLAN

“Percampuran dua budaya akan memberikan mereka kehidupan yang berwarna-warni. Saya akan membesarkan mereka untuk memahami nilai-nilai Malaysia & Islam, serta mempelajari Bahasa Melayu.

Dr Amalina Pilih Kewarganegaraan Britain Untuk Anaknya. Ini Sebabnya…

“Pada akhirnya, tidak kira di mana mereka tinggal atau passport negara mana yang mereka ada, yang penting mereka adalah insan yang mempunyai nilai moral yang baik di mana boleh menyumbang kepada kemanusiaan,”jelas Dr Amalina.

Hentikan Budaya Suka Memfitnah

Dalam pada yang sama, beliau turut berpesan kepada segelintar warga maya yang suka menghiina dan melemparkan fitnah kepada dirinya supaya memahami apa tujuan dia menetap di negara Britain.

“Saya bekerja, menyambung kepakaran dan membuat PhD supaya menjadi pakar terbaik dalam bidang saya. PhD saya ditaja oleh geran NIHR UK dan saya memenangi fellowship daripada Imperial College London atas usaha saya sendiri.

“Specialist training saya dibayar oleh duit cukai rakyat UK setelah bersaing dengan beribu rakyat UK & international graduates untuk mendapat tempat dalam program ini,” jelasnya lagi.

IKLAN

“Saya berusaha bersungguh-sungguh supaya dapat membantu lagi ramai orang dengan kepakaran yang saya ada, InsyAllah. Salahkah saya mahu menuntut ilmu?

“Cukup-cukuplah dengan kata-kata kesat & suka menghukum orang lain. Marilah kita berkata-kata baik & mendoakan kesejahteraan orang lain. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.”

Untuk rekod, Dr Amalina berkahwin dengan Alexander Charles yang juga seorang pengarah di sebuah syarikat perisian pada 31 Mac 2021 di London Central Mosque.

Dr Amalina Pilih Kewarganegaraan Britain Untuk Anaknya. Ini Sebabnya…

Pa&Ma doakan semoga segala urusan Dr Amalina dan suami di UK dipermudah dan proses kelahiran anak pertama mereka juga berjalan lancar.

Sumber: Instagram Dr Amalina

Untuk lebih banyak info terkini jom klik di sini

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI