Penjagaan kesihatan amat penting dalam kehidupan kita. Walau duit banyak mana pun, jika tidak mempunyai kesihatan yang baik sudah tentu sukar untuk menjalani kehidupan seharian.

Menarik dengan perkongsian Doktor DrRizal Abu Bakar mengenai apakah pemeriksaan yang perlu kita lakukan untuk memastikan tahap kesihatan terjamin. Jom ikuti panduan jenis pemeriksaan yang digalakkan untuk kekal sihat.

 

Artikel Berkaitan: “Don’t tell them. Show them.” Faizal Tahir Kongsi Didik Anak Solat. Kecil-Kecil Dah Pandai, Sejuk Perut Ibu Mengandung Kan!

Artikel Berkaitan: “Ajar Anak Disiplin Kena Konsisten.” Cara Johan & Ozlynn Didik Anak, Wajib Baca Al-Quran Lepas Solat Subuh!

 

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

“Info ni penting sangat. Saya buat setiap 6 bulan. Bila buat ujian macam ni kita jaga diri sendiri.

Bukan sub con pada orang lain.”- Dr Rizal Abu Bakar

Dr Rizal Abu Bakar Kongsi 6 Jenis Pemeriksaan Kesihatan, Patut Dilakukan 6 Bulan Sekali Elak Penyakit

 

IKLAN

6 JENIS PEMERIKSAAN YANG KENA BUAT 6 BULAN SEKALI

Dr Rizal Abu Bakar Kongsi 6 Jenis Pemeriksaan Kesihatan, Patut Dilakukan 6 Bulan Sekali Elak Penyakit
Gambar sekadar hiasan

Kalau nak buat, boleh buat ujian kesihatan berikut ni:

1. D-dimer Test: untuk bantu kita tahu samda ada blood clotting disorder atau tidak. Salah satu penyakit ni namanya : Deep vein thrombosis (DVT)

2. Sedimentation Rate (ESR) Test atau Erythrocyte Sedimentation Eate (ESR), sejenis ujian darah untuk tahu aktiviti keradangan dalam tubuh.

3. C Reactive Protein HS Test: The hs-CRP bantu untuk tahu risiko penyakit jantung dan strok. Terutamanya untuk mereka yang tiada penyakit ini.

4. Troponin Test: Kenalpasti kerosakan jantung. Sebab kalau ada kerosakan, jumlah troponin akan banyak dikesan dalam darah.

IKLAN

5. CBC Test:The Complete Blood Count (CBC) diguna untuk tujuan diagnosis pelbagai penyakit. Ia boleh kenalpasti jumlah fluid dalam tubuh.

6. CMP Test: A Comprehensive Metabolic Panel pula
ialah ujian darah yang mengukur level kandungan gula, electrolyte dan fluid balance. Termasuk juga fungsi buah pinggang, dan fungsi liver.

Boleh bincang dengan doktor anda. Kata mana dan bila nak buat.

Kalau buat ujian begini, kita boleh halang banyak penyakit dari menghinggap kita. Orang putih kata prevention is better than cure.

Boleh lah ye jaga diri sendiri. Kalau kita tak jaga siapa pula nak tolong jagakan. Dah sakit nanti susahkan diri dan orang lain. Duit pun habis. Sakit dan parut pun masih ada.

IKLAN

Sumber: DrRizal Abu Bakar

 

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

Dr Rizal Abu Bakar Kongsi 6 Jenis Pemeriksaan Kesihatan, Patut Dilakukan 6 Bulan Sekali Elak Penyakit