Seronok sebenarnya lahir dalam keluarga ramai. Pelbagai karenah dan gelagat yang terpaksa ibu bapa hadap, tetapi itulah momen paling indah. Apatah lagi jika berkumpul beramai-ramai pasti suasana meriah dan ikatan kekeluargaan kian erat.

Namun, menginjak ke alam dewasa, anak-anak sudah punya kerjaya dan juga keluarga sendiri. Yang tinggal adalah ibu bapa di rumah. Bagi yang tinggal berdekatan, bolehlah pulang menjenguk setiap kali tiba hujung minggu. Yang seronok, sudah semestinya ibu bapa apabila melihat anak-anak  balik ke kampung bersama cucu.

Namun kesibukan urusan kerja dan juga rumah tangga ada kalanya membuatkan anak-anak tak punya masa untuk berbuat demikian.

Dalam satu perkongsian di facebook, saudara yang mahu dikenali Cucu Che Hat, telah memuat naik gambar ibunya yang termenung di anjung rumah sendirian.

“Dulu Kecik Semua Duduk Bawah Ketiak Ibu, Dah Besar Duduk Jauh.” Sayu Baca Luahan Lelaki Ni!

IKLAN

Dalam perkongsian tersebut,  dia yang bertugas sebagai anggota bomba bercerita tentang keadaan mereka sekeluarga sewaktu kecil yang sangat meriah dan kini hanya tinggal kenangan sahaja apabila bapanya juga sudah meninggal dunia.


Apa perasaanmu bila dapat gambar ibu sedang termenung sorang diri depan rumah… Dulu anak kecik2 smua dok bawah ketiak ibu.. Bila anak dah besar dah berkejaya.. Terpaksa berjauhan demi kelangsungan hidup.

“Dulu Kecik Semua Duduk Bawah Ketiak Ibu, Dah Besar Duduk Jauh.” Sayu Baca Luahan Lelaki Ni!

IKLAN

Tipu la kalau anak2 xsedih tgk gambar mcm nie.. Dulu arwah abah ado adik bongsu ado jiran paling rapat(anak saudara) dgn maa ada.. Skrg abah dgn jiran dah xde..

Adik bongsu smbung belajar di UM…bila bawak maa dtng umah anak2 mmg xlama.. Paling lama pon 3minggu..lpas tu dok teringat kat rumah sendiri tkot dimakan anai2 katanya..yoe mitok maaf maa kalu xleh nk jaga maa dgn baik..

IKLAN

“Dulu Kecik Semua Duduk Bawah Ketiak Ibu, Dah Besar Duduk Jauh.” Sayu Baca Luahan Lelaki Ni!

Nk mintak tukar pon dh 5tahun isi tp xde jawapan sukacita lagi…bila kita dh berumur dh xde yg nk pikir sngt. Cuma nk dok dekat dgn maa jah sementara masa ada lagi… Cukup la raso perit abah dh xde…maaf la kalau panjang sngt.. Cuma nk oyak ambo rindu ko maa ambo jah… 😭😭😭😭

TQ sudi ata gambar dari jauh
#anakperantau #rinduyangjauh #jabatanbombadanpenyelamatmalaysia

Sumber : Cucu Che Hat