Bermula 1 Hingga 14 Jun 2021, pihak kerajaan mengumumkan total lockdown bagi mengekang wabak Covid-19. Sehingga tarikh tersebut, rata-rata rakyat disarankan duduk dan bekerja dari rumah.

Disebabkan pergerakan tersekat, kenderaan juga tidak akan digunakan. Jadi nak elak daripada sebarang, PROTON Holdings Bhd (PROTON) berkongsi beberapa cadangan bagaimana untuk menjaga kenderaan anda semasa PKP:

Belian barangan menarik  di sini 

Elak Kereta Bermasalah, 7 Langkah Mudah Ini Bantu Jaga Kenderaan Yang Tak Bergerak Selama PKP

1. Hidupkan kenderaan

* Perlu diingatkan bahawa, walaupun teknologi kenderaan berkembang pesat, namun satu fakta kekal. Fakta itu adalah, kenderaan perlu dihidupkan secara berkala (tempoh disyorkan adalah setiap tujuh hari) untuk mengekalkan fungsinya.

* Satu dari komponen asas adalah bateri. Bateri akan menghidupkan kenderaan dan menyediakan kuasa elektrik ke bahagian lain. Jadi, jika enjin tidak dihidupkan secara kerap, alternator tidak dapat mengecas bateri.

* Bagi mengelakkan masalah ini, hidupkan enjin selama 10 minit bagi membolehkan alternator melaksanakan tugasnya. Tetapi jangan menghidupkan pendingin hawa kerana cara ini akan menarik kuasa dari bateri dan mengurangkan proses pengecasan.

IKLAN

* Sebaik selesai, jangan lupa mengunci kenderaan dengan menekan penggera.

Elak Kereta Bermasalah, 7 Langkah Mudah Ini Bantu Jaga Kenderaan Yang Tak Bergerak Selama PKP

2. Periksa tekanan angin tayar

* Tekanan angin tayar perlu diperiksa setiap dua minggu bagi memastikan angin cukup berdasarkan jumlah yang disyorkan. Cara ara terbaik untuk memeriksa mereka adalah dengan menggunakan tolok tekanan tayar atau melihat paparan Sistem Pemantauan Tekanan Tayar seperti yang terdapat dalam PROTON X70. Jika ia tayar berada di bawah tekanan sepatutnya, pandu ke stesen minyak berdekatan untuk mengepam tayar anda.

* Apabila anda memarkir kenderaan di tempat sama tanpa ada pergerakan selasa beberapa hari, ia boleh mengakibatkan bintik mendatar pada tayar seterusnya menyebabkan tayar kehilangan bentuk. Apabila keadaan ini terjadi, ia akan menyebabkan getaran disalurkan kepada stering apabila memandu walaupun ketika melalui permukaan jalan rata.

IKLAN

* Bagi mengelakkan perkara ini terjadi, gerakan kenderaan ke depan atau ke belakang, sewaktu sedang memanaskan kenderaan.

Elak Kereta Bermasalah, 7 Langkah Mudah Ini Bantu Jaga Kenderaan Yang Tak Bergerak Selama PKP
3. Jaga kebersihan

* Ketika PKP, menjadi satu kemestian menggunakan cecair pembasmi kuman (hand sanitizer) pada tangan dan permukaan yang di sentuh terutamanya dalam kenderaan anda.

* Selepas sampai ke destinasi, pastikan anda menggunakan langkah nyah-kuman untuk pada permukaan seperti stering, pemegang pintu, suis tingkap dan tombol gear.

IKLAN

* Jika anda memiliki sistem audio dengan skrin sesentuh, sapukan cecair pembasmi kuman pada kain dan sapu secara perlahan-lahan pada permukaannya. Hati-hati, cecair tidak perlu terlalu banyak kerana kelembapan keterlaluan akan merosak permukaan peralatan kenderaan.

Elak Kereta Bermasalah, 7 Langkah Mudah Ini Bantu Jaga Kenderaan Yang Tak Bergerak Selama PKP
https://www.themanual.com/

4. Pengilap cermin

* Jika anda memarkir kenderaan di bawah sinar matahari, amalan yang baik adalah dengan mengangkat pengilap cermin.

* Jika pengilap cermin dibiarkan berada pada cermin depan, pemindahan haba dari kaca secara berpanjangan akan menyebabkan getah pada bilah pengelap mengeras dan kurang berkesan apabila digunakan.

Dengan langkah yang mudah diikuti ini, kenderaan anda akan berada dalam keadaan baik. Selepas tempoh PKP tamat, kenderaan anda akan bersedia untuk digunakan untuk ke tempat kerja, menghantar anak ke sekolah atau melakukan aktiviti yang diperlukan.

Sumber: Berita Harian

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club