Adakalanya lebihan makanan dan kuah yang berkumpul menyebabkan saluran paip tersumbat. Air di sinki akan tertakung dan membusuk. Pening kepala ibu-ibu nak selesaikan masalah ini kan.

Gambar sekadar hiasan

Usah pening kepala, cuba ikut kaedah yang dikongsikan oleh puan Norliza Zakaria.

RUTIN 3 KALI SETAHUN

Setiap 4 bulan MESTI akan cuci sinki utk elakkan dari tersumbat… sebenarnya lebih kpd berjaga²..tak perlu tunggu sumbat baru nak buat…MODALNYA hanya RM6.40!

Apalah sangat kalau kita just labur RM6.40 utk 4 bulan ..purata kos lbh kurang RM1.60/month!!

Kenapa mesti 4 bulan…haha! saja jer la..terpulang la pada individu..nak buat 6 bulan sekali pon tak pe…rumah ko kan..

ni mak buatkan step by step caner nk buat…tepek sini…just utk rujukan sendiri…hahah..sbb setiap kali nak buat mak mesti nak kena gugel..penat haih!

Step by step ada kat pic & vid

Bahan yang diperlukan:
Cuka RM3.50
Soda bikarbonat RM2.90
Air panas yang baru mendidih
Cara membuat:

IKLAN

Tabur jer soda bikarbonat kat lubang air sinki tu. Letak je banyak-banyak tak ape.
Biar seketika
Curahkan cuka. Masa ni jaga-jaga, berasap. Tindak balas soda dengan cuka tu…pastu biar je dalam 10 minit gitew.

Best tengok time ni. Tengok tu, kalau ko letak banyak soda tu lagi kebabom asap tu!

IKLAN

Best tgk time ni…hihi Tengok tu…kalo ko letak byk soda tu lagi kebabom asap tu!

Posted by Norliza Zakaria on Tuesday, 31 July 2018

Curahkan air panas yang baru mendidih.

Tengok laju je air lalu ni kan, ok la…selamat mencuba…teruskan jadi rutin kalau tak nak susah kemudian hari..

7. ok…tgk laju je air lalu ni kan…ok la…selamat mencuba…teruskan jadi rutin kalau tak nak susah kemudian hari…😁😁

Posted by Norliza Zakaria on Tuesday, 31 July 2018