Ada waktunya, ibu mulalah kehabisan idea untuk memasak di rumah. Bosan asyik ulang menu yang sama saban minggu, apa kata pada hari cuti ini kita sediakan menu special tetapi paling mudah hendak di sediakan. Malah bahan yang digunakan juga teramatlah ringkas. Hanya gunakan tiga bahan utama sahaja dan pastinya bahan utamanya iaitu bawang putih yang cukup tinggi khasiat pada badan kita.
Menu jimat ini merupakan resipi dari Bangkok yang menjadi menu tradisi Myra Chanqkey. Cara hendak menyediakannya juga tidaklah mengambil masa yang agak lama. Malah mudah dan senang. Anda wajib mencubanya!
Dulu Arwah Mak selalu masak ni. Resipi dari arwah nenek asal Bangkok. Sedap nasi bertambah-tambah, lauk ni pun cukup. Bahan pun mudah cepat & sedap.
Daging Bawang Putih
1 labu Bawang putih* 15 biji Cili Padi* (boleh dikurangkan untuk anak) 1 biji Cili Merah*
Ads
Blend Semua*
Daging 350g
Ads
2 sb minyak masak. Tumiskan bahan blend.
Kemudian masuk daging.
Tambah Air sikit biar daging empuk bersama garam, gula dan serbuk perasa.
Ads
Biar sampai air kering.
Siap.
Nak lebih info menarik? Jom sertai group Telegram Keluarga Gader !
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Siapa kat sini pencinta kek cheese? Tengok sikit! Pantang nampak benda yang bercheese, confirm cuba!
Salah satunya semestinya Burnt Cheesecake! Walaupun dah lama viral kek ni, tapi bila ada orang up mesti rasa craving.
Daripada beli sepotong kek kat kedai, apa kata buat terus kat rumah. Boleh makan satu keluarga! Ikut pula resipi dari Superdaddy Khairul Abdullah ni, memang dapat pujian lah dari anak-anak. Haa tunggu apa lagi, jom cuba sekarang!
Bersalah tak kalau makan cheesecake lewat malam macam ni?
Sedap oihh.
Jujurnya ini kali kedua aku buat benda alah ni. Kali pertama dulu aku buat dalam loyang besar, so kek dia jadi nipis. Sedap memang sedap tapi rupa tak cun.
Kali ni kejadian dia cun kemain.
Inilah sejenis kek yang paling mudah di dunia.
Yang nak cuba, ini dia resipi Burnt Cheesecake atau nama angau dia Ciskek Rentung Terbakar Jiwa Ragaku Dalam Merinduimu oleh SuperDaddy Khairul Abdullah.
Hanya 5 bahan yang wajib ada.
BURNT CHEESECAKE AKA CISKEK RENTUNG TERBAKAR JIWA RAGAKU DALAM MERINDUIMU
250gm cream cheese
150gm whipping cream
½ cawan gula halus
2 sudu besar tepung gandum
3 biji telur
Cara nak buat dia:
1. Kau panaskan (preheat) oven pada 190 darjah celcius dan biarkan. Kalau nak guna airfryer kau watlek watpis jer dulu.
2. Masukkan semua bahan dalam blender dan kau pejam mata. Lepas tu tekan dalam seminit dua cukuplah. Dah siap adunan, dan buka mata balik. Taraaaaa. Mudah kan?
3. Guna loyang 6” (inci) dan lapik dengan baking paper. Kalau takde baking/parchment paper tu jangan susah hati, biarkan aku sahaja yang susah memikirkan solusinya buat mu. Ambil butter dan sapu loyang tu. Settle.
4. Tuang adunan ke dalam loyang dan masukkan ke dalam oven. Set timer 25 minit. Kalau guna airfryer pun sama, masukkan dan set suhu 180 dan timer 25 minit.
Dah siap, keluarkan dan sejukkan dulu baru hidangkan.
Jangan potong waktu panas-panas tu, dia masih lembik kat dalam. Nak cepat masukkan dalam peti dan biarkan sejuk.Dah sejuk barulah potong cantik-cantik okeh.
Senang yakmat nak buat dia kan? Pejam mata pun boleh. Sekejap sahaja siap.
Cuma nak makan tu yang kena tunggu lama sikit.
Lamanya seperti aku menunggu tarikh nikah kita.
#ResepiSuperDaddy
#burntcheesecake
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Beberapa hari lagi kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri, walaupun raya ini tak boleh nak sambut besar-besaran tapi tak bermakna anda tak masak untuk keluarga kan.
Apa kata untuk hidangan pagi raya kali ini, ibu-ibu sediakan resipi Mee Celup Ala Thai.
Nak tahu caranya jom tengok perkongsian dari Fatin Shaida. Selamat mencuba!
RESEPI MEE CELUP ALA THAI resepi mi celup thai ‘sebijik’ macam di kedai Thai yang anda boleh buat di rumah. Mesti puas makan dan satu keluarga nak lagi!
BAHAN- BAHAN
1. Ayam / tulang daging lembu
2. Meatball / bebola daging (celur)
3. Perencah sup thai (plastik oren tulisan thai sila refer gambar)
4. Daun ketumbar
5. Daun bawang / sup
6. Kangkung / sawi / tauge
7. Kicap pekat
8. Garam / gula / ajinomoto
9. Cili serbuk
10. Cili jeruk (cili besar hijau)
11. Cili api
12. Kacang tanah tumbuk halus
13. Bawang putih goreng
14. Bawang merah goreng
15. Bawang putih jeruk
16. Kicap soya / manis
17. Kicap sotong thai
18. Lada hitam serbuk
19. Mee Kuning / Kueh Tiaw / Bihun Cara memasak:
1. Masukkan air setengah periuk bersama ayam yg dipotong kepada 4 bahagian serta ayam bahagian tulang seperti leher, kaki.. Kalau nak kuah lagi sedap boleh guna daging lembu bersama tulang, kuah lebih manis hasil dari air rebusan daging..
2. Biarkan ayam sehingga air mendidih.
3. Masukkan akar daun ketumbar , perencah thai , 1 plastik perencah boleh disediakan utk 20 mangkuk mee.. Semalam sy buat ayam seekor setengah, sy masukkan 2 plastik perencah boleh makan seramai 40 orang.
4. Masukkan garam , ajinamoto secukup rasa. Jangan terlalu masin, nanti boleh tambah bila nk hidangkan dlm mangkuk. Ni hanya utk bagi ayam ada rasa dan tidak tawar. Seterusnya masukkan kicap pekat, boleh bajet dgn kuah yg anda inginkan, jika nk makan mee kuah hitam boleh lebihkan kicap.. Sesetengah orang lebih suka yg kuah putih, terpulang citarasa masing-masing.
5. Masukkan bawang putih goreng lebih kurang 2 sudu besar, masukkan bawang putih jeruk bersama airnya.
6. Tambahkan air bg penuh periuk mengikut bajet hidangan anda utk berapa orang makan.
7. Tutup periuk. Biarkan sehingga mendidih, akhir sekali tabur daun ketumbar yg dh dipotong halus
8. Sedia utk dihidang.
CARA BUAT HIDANGAN PERENCAH PENAMBAH PERASA
1. Cili jeruk – Potong halus-halus , rendam bersama cuka makan
2. Cili serbuk tumis – Panaskan minyak , masukkan cili serbuk biarkan 1 minit tutup api.. Lebihkan minyak, supaya ada nampak macam berair, kalau minyak kurang cili akan kering.
3. Cili api tumbuk / blend.. Buat macam sambal , cuma masukkan sedikit cuka makan bersama air masak, kemudian blend / tumbuk.
4. Hidangkan juga kicap sotong thai / kicap manis , garam , gula & lada hitam serbuk.
Psstt : Wajib celur mee & sayur-sayuran.. supaya tidak berbau sayur, mee lebih sebati dengan kuah.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Jika ditanya dimana letakkan rasa sedap kuih karipap, selain rasa intinya yang lembut berasa, kurangupan kulitnya juga sangat mempengaruhi rasa. Jadi sebab ini juga, tidak hairanlah anak-anak kita kalau makan karipap akan dimakan bahagian sekeliling klim terlebih dahulu dek kerana kerangupannya.
Pun begitu, menyentuh tentang memastikan kerangupan kulit karipap ini ada orang memang boleh buat. Kalau biasanya hanya sedap ketika panas, namun petua yang dikongsikan oleh Sofea Hariss Firdaus karipap yang dimasak boleh kekal rangup hingga seharian.
Nak tahu apa tip dan petuanya, jom semak.
Rahsia Karipap Rangup Hingga Ke Petang
Untuk 1 kilo tepung guna 1 cawan minyak dan juga 2 sudu majerin. Gambar kat atas tu cik kelly bancuh untuk 2 kilo ok. Bila minyak dan majerin kita tadi dah panas. Curah kan kat atas tepung tu. Awas yer panas yang amat ni. Gaul pakai sudu dulu.
2. Jenis Tepung
Pakai tepung yang ini sahaja
3. Sukatan air
Air 350ml untuk setiap 1 kilo tepung
4. Guna air kapur
Ni la rahsia che kelly buat karipap rangup sampai petang. Air rendaman kapur makan yang jernih macam ni. Setiap 1 kilo tepung masukkan 2 sudu makan air kapur
Tepung tadi kita gaulkan . Lepas tu letak air dan air kapur tadi. Uli sampai jadi macam ni. Jangan risau kalau tak licin. Janji dah sebati.
Dah siap uli tu masuk kan dalam plastik macam ni. Tak nak bagi kena angin. 4 jam kemudian boleh la digunakan untuk buat karipap. Tujuan kita buat macam ni nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit. Ini cara che kelly buat kulit karipap. Lain orang lain caranya
Goreng panas-panas Kalau nak buat frozen cukup goreng separuh masak.
Lisbon Hotel Melaka menawarkan pengalaman tenang dan mewah di Perkampungan Portugis. Dengan reka bentuk ala Mediterranean, kolam infiniti dan restoran Festa yang eksklusif, ia destinasi ideal untuk percutian keluarga.