Ramai tak gemar bila perlu memandu kereta ketika hujan lebat. Satu, perlu hadap lambakan kereta yang banyak dek kerana hujan. Kedua, sebab air hujan yang lebat mengganggu pandangan cermin hadapan kereta. Waktu tu, memang kena memandu dengan sangat berhati-hatilah. Khuatir dengan keselamatan diri dan orang di hadapan. 

Sebenarnya, ada cara nak bagi boleh nampak cermin kenderaan dengan mudah walaupun ketika hujan lebat. Jika perasan di luar sana ada pelbagai jenis produk yang watermark dengan mengalihkan aliran air hujan supaya anda mudah untuk melihatkan cermin.

Tapi…. Sebenarnya anda tak perlu pun produk yang mahal begitu! Hanya guna 1 bahan ini sahaja, kesannya sama dengan produk yang dijual. Cara ini dikongsikan oleh seorang pengguna laman Instagram @kakpijah_ yang menggunakan sabun pencuci pinggan untuk menghilangkan watermark di permukaan cermin. Jom lihat bagaimana caranya!

Cara Mudah Hilangkan Watermark Pada Kereta

Ok baru tahu rupanya pencuci pinggan ada banyak kegunaan dia. Tapi tu lah nak cuba masih tk berani. Korang kalau nk follow tips ni cuci kt cermin dulu tau jangan body. 😂

IKLAN

1. Basahkan cermin kereta terlebih dahulu.

2. Oleskan sedikit pencuci pinggan pada span, kemudian sapu pada permukaan cermin kereta.

Guna Bahan Ni, Settle Masalah Watermark Pada Cermin Kereta!

IKLAN

3. Dah Selesai, basuh hingga hilang kesan sabun dan lihatlah hasilnya!

* Ada sesetengah orang gemar basuh kereta menggunakan kaedah yang sama kerana hasilnya akan membuat kereta anda lebih bersinar. Tetapi akan beri risiko cat kereta luntur.

Video penuh :

IKLAN

Sumber : @kakpijah_ 

Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan kos diskaun RM5, dengan menggunakan  kod KELGST5 di sini