Sayur brokoli banyak manfaatnya untuk kesihatan tubuh baik untuk kanak-kanak mahupu  orang dewasa. Antaranya adalah sebagai agen melawan kanser, mengurangkan kadar kolestrol dan membantu menguatkan tulang.

Namun, pasti ramai yang tak tahu sayur ini memerlukan ketelitian ketika membersihkannya. Melalui perkongsian di laman Facebook Puan Fieza Nelson, beliau berkongsi cara yang sangat teliti dan mudah untuk membersihkan sayur brokoli. Jom kita sama-sama rujuk langkah demi langkah.


Assalammualaikum..
Dah lama nak share benda ni.
Tapi hari ni baru ada peluang untuk share hal ni.. untuk penggemar sayur brokoli..
Semua dah sedia maklum brokoli ni tinggi khasiatnye kan.. & sayur yang sedap sangat kan.. kan..kan.. & bagus buat puri brokoli utk baby kan..

Taaaaapiiiiiiii…
Eh jap.. jap.. ni kita bukan nak kondem psl sayur ni yer.. kang keluar lak komen ingat kita nak suruh black list sayur ni lak dalam menu harian u all..

Ni kita nak highlight pada yang ambik cara mudah pembersihan & basuh sayur tu..
Tengok betul2 dalam gambar tu apa yang ada di celah2 brokoli tu.
Ada ulat rupa seakan kutu banyak sgt2.. ulat bulu? pun ado.. ? dorg berjemaah bersama lak dalam brokoli tu.. ish.. geram sebab buat tokak den kombang.. ?????Kita dah rendam dengan air garam dalam 30mnt -1 jam..
Memang banyak ulat yang mati & keluar dari celah2 sayur tu..
tapi.. tapi.. bukan semua ulat yanag keluar yer.. masih banyak lagi ulat2 melekat kuat kt celah2 sayur tu..
Nak tak nak kena lah belek setiap bahagian sayur tu dengan teliti sebelum nak masak.

Jadi pada mama/mommy chef tu yang nak masak untuk family or buat bubur baby.. sila / tolong / mohon cuci dengan betul2 bersih.. sebelum bagi orang tersayang makan masakan yang kita masak yer..
Atau pun ada tip lain rendam pakai cuka.. jom kita cuba…

IKLAN

Berikut adalah langkah paling berkesan untuk membuang ulat pada brokoli yang perlu dilakukan sebelum memasak sayur ini.

1. Potong brokoli dan sediakan campuran air dan juga cuka. Rendam brokoli ke dalam air ini selama 15 minit.

IKLAN

Selepas itu anda akan dapat melihat ulat-ulat halus akan terapung di permukaan air. Bilas dan barulah dimasak.

2. Satu lagi cara adalah dengan merendam sayur brokoli dengan air garam selama 30 minit hingga satu jam. Kemudian bilas.

Selepas membersihkan brokoli dengan cara ini barulah sayur ini boleh dimasak. Cuba bayangkan sekiranya kita tidak membasuh bersih sayur ini sebaliknya terus menyajikannya pada anak kecil.