Bulan Ramadan ini sudah tentu ada ibu bapa teruja nak latih anak berpuasa. Bagi anak yang masih kecil atau di sekolah rendah tentunya mencabar untuk mendidik dan melatih berpuasa.

Malah menurut Islam, melatih anak puasa boleh dilakukan sejak usia mencecah empat hingga lima tahun atau selepas akil baligh.

Oleh itu jangan terlalu dipaksa. Boleh mulakan separuh hari atau berpuasa penuh mengikut tahap penerimaan dan kesediaan anak-anak. Sebaiknya dilakukan secara bertahap dan dilatih secara seronok.

Ada juga yang menyediakan bekal makanan kepada anak ke sekolah, jika terasa dahaga atau lapar boleh berbuka puasa. Ini adalah salah satu cara untuk melatih anak-anak berpuasa.

Lain pula jadinya kisah yang dikongsi oleh seorang doktor menerusi facebook miliknya, Kamarul Ariffin Nor Sadan, apabila seorang murid telah dibawa oleh ibunya ke klinik untuk mendapatkan rawatan setelah risau melihat anaknya terlampau lemah.

Difahamkan bekal makanan yang disediakan oleh ibu murid berkenaan disimpan oleh guru sekolah dengan tujuan menyuruhnya kekal berpuasa.

Malah sesiapa yang tidak berpuasa akan ditegur dan ditertawarkan oleh rakan sekelas. Lantaran itu, anak itu terpaksa berpuasa sehingga keadaanya sangat lemah. Risau keadaan anaknya, ibunya telah membawanya ke klinik.

Dalam pada itu, doktor yang merawat murid berkenaan turut menasihati agar pekara ini tidak berlaku.

Dalam pada itu, doktor berkenaan juga berharap jangan ada warganet bersikap prejudis mengenai hal ini kerana tidak semua guru bersikap demikian.

*Tak perlu kecam cikgu secara umum. Tak semua cikgu begini. Ada yang bagus, prihatin dan berempati.

Guru ‘Sorok’ Bekal Makanan, Ibu Bawa Anak Ke Klinik Terlampau Lemah Berpuasa, Ini Nasihat Doktor.

Hari ni ada seorang ibu bawa anaknya yang kelihatan sangat lemah ke klinik.

Si anak baru berumur 6-7 tahun. Baru nak mengenal puasa. Sekolah pagi. Ibu tak sediakan sarapan, sebab sedang ajar nak berpuasa, tapi dibekalkan air dan roti untuk ke sekolah.

IKLAN

Dipesan pada anak, jika tak tahan berpuasa, maka berbukalah dengan bekal yang dibawa.

Namun begitu, sehingga si ibu ambil anaknya pulang di waktu tengah hari, anaknya masih belum berbuka. Jika tidak kerana anaknya kelihatan begitu lemah, pasti si ibu berasa senang hati.

Malangnya, si anak ni nampak sangat lemah. Dia kata benci berpuasa. Dia benci sekolah. Dia benci kawan-kawan. Anak tu kata dia tak nak berpuasa lagi selepas ini, dan tak mahu lagi ke sekolah.

Bila ditanya mengapa, si anak beritahu makanan dan minumannya di ambil oleh cikgu. Siapa yang tak berpuasa ditegur di khalayak kelas. Ada rakan sekelas yang tertawakan mereka yang tak puasa.

Lepas sekolah habis, baru bekal makanan dipulangkan. Dipesan sekali lagi oleh cikgu agar berpuasa sehingga masuk waktu berbuka. Si anak hanya menurut, kerana takut dimarahi.

Pendapat saya, bila mengajar kanak-kanak lakukan ibadah, hendaklah ia bersifat mengajak dan memujuk. Tak usahlah ia dalam keadaan memaksa atau dengan cara yang memalukan mereka.

Kita semua mahukan anak-anak yang membesar dengan cinta terhadap agama. Kita kena lakukannya dengan berhikmah, kerana jika sudah terbit benci, maka sukar nak disemai cinta di kemudiannya.

Mereka mungkin mampu berpuasa sampai ke Maghrib, namun ia perlukan persediaan serta penyesuaian berperingkat untuk elakkan risiko kemudaratan.

IKLAN

Kita ada sekitar 30 hari, InsyaAllah cukup masa untuk mendidik, cukup masa untuk melatih, cukup masa untuk memberi sokongan. Sampai masa nanti, kita raikan kejayaan kita sama-sama.

*Tak perlu kecam cikgu secara umum. Tak semua cikgu begini. Ada yang bagus, prihatin dan berempati.

Semoga Ramadan ini, lebih baik daripada yang sebelumnya.

 

Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan Kesihatan dan Perubatan

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Bintang kecil: Puasa Tu Wajib, Tiada Puasa ‘Yang Yuk’ | Hikayat 1001 Malam | BINTANG KECIL

IKLAN

Episod 3 : Abdul Mukmin VS Abdul Fajir

Berpuasa jadi bekalan dan perisai orang beriman dan supaya tak terjebak ke lembah maksiat serta kejahatan. Sebab tu bulan puasa ni kita kena jadikan diri kita lebih ke arah Abdul Mukmin dan elak jauh-jauh dari Abdul Fajir.
Nak tahu apa tu Abdul Mukmin dan Abdul Fajir, kenalah saksikan 1001 Malam di Youtube Channel Bintang Kecil bermula 1 Ramadan ini pada jam 6.30 petang bersama pengacara jemputan PU RIZ.
Jangan lupa kawan-kawan Bintang Kecil semua!

Program ini disokong sepenuhnya oleh
TATEH, jenama yang Prihatin, Selesa dan Dipercayai.

Follow dan subscribe Youtube Channel Bintang Kecil
#BintangKecil #KitakanJuara #1001Malam

KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz

 

Guru ‘Sorok’ Bekal Makanan, Ibu Bawa Anak Ke Klinik Terlampau Lemah Berpuasa, Ini Nasihat Doktor.