Tuah badan nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu.

Itulah pepatah yang sesuai untuk seorang rakyat Malaysia di Arab Saudi yang tidak menyangka permohonannya untuk menunaikan ibadah haji pada tahun ini diluluskan ketika negara itu mengehadkan bilangan jemaah ekoran penularan COVID-19.

Ketika dihubungi Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi, Fawziya Mohamed, 38, seakan tidak percaya dengan rezeki yang diterimanya apabila dimaklumkan beliau terpilih menjadi duyufurrahman tahun ini.

“Ini kali pertama saya akan menunaikan ibadah haji. Alhamdulillah.”

“Saya bersyukur kerana tidak fikir akan terpilih menerima peluang sekali seumur hidup ini,” katanya kepada Kementerian Media Arab Saudi.

IKLAN

Bagi Fawziya, rezeki yang diterimanya disifatkan sebagai hadiah paling berharga sempena ulangtahun kelahirannya hari ini (28 Julai).

Hadiah Hari Lahir Terindah. Syukur Jadi Tetamu Allah Tunai Haji Ketika Covid-19

IKLAN

Fawziya antara lapan rakyat Malaysia yang terpilih, di mana mereka terdiri daripada pelajar dan pekerja di Jeddah, Madinah dan Riyadh.

Menurut laporan media, Arab Saudi menghadkan bilangan jemaah kepada 1,000 orang tahun ini di mana 70 peratus adalah warga asing yang menetap di negara itu dan baki 30 peratus untuk rakyat tempatan.

IKLAN

Berbeza seperti sebelum ini, jemaah perlu mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang lebih ketat sebagaimana ditetapkan Kementerian Kesihatan Arab Saudi.

Sumber: AlHijrah Online

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI