Tengok pun dah cukup tersiksa, apatah lagi yang menanggungnya. Hanya kerana bimbang memikirkan risiko yang bakal dihadapi, penyanyi terkenal, Zamani mendedahkan dia sebenarnya takut untuk menjalani pembedahan bagi merawat penyakit tulang belakang melengkung atau skoliosis yang dihidapi sejak tiga tahun yang lalu.

“..Tercucuk Di Bahagian Rusuk kanan”

Walaupun agak risau sekiranya berlaku sebarang komplikasi pada prosedur hingga boleh mendatangkan risiko tak terduga seperti lumpuh kekal, namun dia akur lebih-lebih lagi apabila tulang belakangnya itu dikatakan telah mencucuk bahagian rusuk kanannya yang menyebabkan kesakitannya itu makin melarat.

“Buat masa sekarang saya kena rujuk pakar neurologi terlebih dahulu. Tetapi ujian Pengimejan Resonans Magnetic (MRI) sudah selesai.

“Saya pun agak takut juga. Saya pernah tontonan pembedahan tersebut di Youtube. Nampak macam seram juga.

“Keadaan sekarang memang agak sakit sebab dia dah kacau dan tercucuk di bahagian rusuk kanan. Keadaan tulang bengkok tu dah agak teruk.

“Rasanya memang dah teruk sangat. Kalau tak sakit, saya masih boleh tahan lagi. Bagi saya asalkan boleh buat kerja, kiranya okay la tu. Lagipun, siapa nak tengok artist bongkok sangat ni” katanya.

Hasil Dorongan Isteri, Zamani Terima Sumbangan Hasil Kutipan Paknil Rawat Sakit Tulang Belakang

Vokalis kumpulan Slam ini berkata sedemikian menerusi video yang dimuat naik oleh pengacara terkenal, Datuk Aznil Haji Nawawi ketika pertemuan mereka baru-baru ini.

Pertemuan tersebut diadakan oleh Pak Nil bagi menyerahkan sumbangan yang telah berjaya dikutip hasil bantuan orang ramal yang perihatin dengan nasib Zamani.

IKLAN

Jelas Aznil, wang berjumlah lebih RM120,000 telah pun dipindahkan ke dalam akaun Zamani.

“Dalam masa beberapa jam sahaja, saya dah dapat kutip RM30,000. Kemudian pagi esoknya bangun subuh, tengok-tengok sudah ada RM60,000.

“Ramai orang sayang Zamani dan mereka percaya saya. Saya ada dua juta pengikut Instagram tetapi apa gunanya kalau ada jumlah seramai itu tetapi tak bagi manfaat kepada orang lain, kata Aznil.

Hasil Dorongan Isteri, Zamani Terima Sumbangan Hasil Kutipan Paknil Rawat Sakit Tulang Belakang

Isteri Penguat Semangat Untuk Terima Sumbangan

Pada masa sama, penyanyi lagu Gerimis Mengundang ini turut memaklumkan individu yang meyakinkan dirinya untuk menerima sumbangan tersebut adalah isterinya sendiri.

IKLAN

“Saya sebenarnya nak berterima kasih banyak pada Pak Nil. Yang mendorong saya untuk terima bantuan ini adalah isteri saya. orang rumah saya bagitahu, Pak Nil ni sebenarnya dah banyak tolong orang. Bukan saya sahaja.

“Dia minta saya terima dan saya juga menerimanya dengan hati yang terbuka. Sebenarnya perkara ini tiada tekanan pun bagi saya sebab saya memang nak buat pembedahan ni. Kerana itulah saya nak ikhtiar dulu dengan penuhi jemputan menyanyi.

“Saya akan tetap jalani pembedahan cuma proses ini perlu ambil masa sebab prosedurnya sangat teliti,” kongsinya lagi.

Tak Nak Bergantung Harap Dengan Ubah..

Dalam pada itu, pemilik nama lengkap Zamani Ibrahim turut memberitahu, dia sudah tidak mahu lagi bergantung kepada ubat tahan sakit kerana memikirkan mengenai kesan sampingan yang akan ditanggung kelak.

“Kalau ikutkan memang saya tak nak buat pembedahan tetapi tiada cara lain. Sampai bila nak bergantung dengan ubat. Sekarang nak tidur malam pun susah,” ujarnya lagi.

IKLAN

“Doktor kata otot saya langsung tak berfungsi, tak sokong tulang belakang. Cuma saya difahamkan, tulang masih boleh dibaiki guna besi. Tetapi otot sahaja bermasalah.

Doktor kaitkan sakit saya dengan penyakit yang pernah terjadi kepada bekas pemain bola sepak kebangsaan, Allahyarham Mokhtar Dahari. Kalau otot ada masalah, memang tak boleh buat pembedahan” katanya.

Punca Utama Insiden Jatuh Bilik Air

Sementara itu, Zamani turut mendedahkan, insiden terjatuh daripada bilik air satu ketika dahulu mungkin menjadi punca utama penyakitnya itu.

Penyakit tulang belakang melengkung atau skoliosis dihidapi Zamani semakin serius sejak 2019 sehingga keadaan tubuhnya yang membengkok tidak dapat disembunyikan lagi daripada peminat.

Sumber : Instagram Datuk Aznil Haji Nawawi, Instagram Zamani

Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan kos diskaun RM5, dengan menggunakan  kod KELGST5 di sini

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI