Bagi anak-anak yang tidur bersama ibu bapa, pasti akan menghadapi sedikit masalah untuk mengasingkan tempat tidur. Terutama jika anak itu sejak kecil sudah tidur bersama ibu bapa. Namun, itu tak bermakna ibu bapa kena biarakn situasi tersebut.

Apabila anak-anak mencapai usia tertentu, seharusnya mereka diasingkan tempat tidur. Lebih-lebih lagi pasti ada yang membaca kes yang melibatkan masalah seksual dalam kalangan kanak-kanak kerana tidak diasingkan tidur dari usia muda.

Selain itu, mengasingkan tempat tidur juga adalah satu cara ibu-bapa melatih anak-anak untuk berdikari selain memberi privaci kepada ibu bapa.

Bagi anda yang ingin mencari kaedah terbaik,ibu ini kongsikan beberapa tips atau ‘trick’ yang boleh dipraktikkan jika mahu asingkan tempat tidur anak-anak. Mungkin sedikit sukar untuk permulaan, namun lama-kelamaan anak sudah dapat membiasakan diri jadi takkan timbul masalah.

Nampak simple tapi wajib asingkan

Nampak simple tapi kita wajib asingkan tempat tidur anak tau. If im not mistaken (betulkan kalau silap) dalam surah an-Nur, ayat 58 pun ada cakap pasal ni. Ni my personal experience bila asingkan tempat tidur anak.

Anak jadi lebih bertanggungjawab

Anak i jadi lagi bertanggungjawab tapi cara budak umur 3 tahun lah. Dia tau tu bilik dia jadinya kalau toys sepah ke apa ke, i akan mintak dia kemas. Dulu i jenis cepat kesian, kalau dia nangis so takyah buat tapi sekarang i dah kental. Dia buat sepah, dia yang kena kemas.

Dalam bilik dia pun ada baju baju and drypers so setiap kali lepas mandi anak i automatically akan masuk bilik dia and amik drypers dekat rack. Dia dah tau dalam bilik dia memang ada semua barang barang dia. Indirectly dia hafal benda tu kat mana benda ni kat mana if nak amik.

Lepas sepahkan dia kemas

IKLAN

Part ni i paling suka. Before asingkan tempat tidur, anak i main merata rata. Lepas asingkan bilik, i letak toys dalam bilik dia. Kalau dia bawak toys keluar pi ruang tamu ke apa, i akan mintak dia bawak masuk semula dalam bilik so if sepah pun just bilik dia bukan satu rumah.

Nap petang i akan bawak dia masuk bilik dia sendiri and tidurkan dia dalam bilik tu. Ada je waktu dia nak tidur dalam bilik kitaorang tapi i cakap “No, this is your room” and i buat keras duduk dalam bilik dia so dia akan datang kat i jugak Face with tears of joy. Parents kena tegas tau!

Teman baca doa, borak, nyanyi sambil tutup lampu

Memang susah tapi insyaAllah kita semua boleh. Sebenarnya kalau start lagi awal lagi better. I start lambat sebab hati tak kental dulu Rolling on the floor laughing.Btw, boleh mula dengan beli cadar yang anak korang suka. So dia happy nak tidur kat tilam dia hehe.

IKLAN

Nak tidur tu memang i akan teman dia baca doa, borak borak and nyanyi nyanyi sambil lampu tutup. Bila dia dah tidur i akan masuk bilik i.Lama lama nanti, dia dah boleh tidur sendiri. Bila mengantuk je dia terus masuk bilik sendiri and tidur takyah teman dah.

Kita pun nak bilik tidur cantik, wangi and bersih so samalah dengan anak kita. I ada je waktu malas nak mengemas so husband i take over. Kitaorang gilir gilir. Jujur i cakap, jaga anak ni letih sebab macam macam kena buat tapi anak ni amanah. Ikhlas jaga insyaAllah luas rezeki.

Sumber: Twitter @Shahirahzai


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520