Biasanya bebola ikan atau lebih dikenali sebagai fish ball sangat sedap kalau dimasak dengan sup sayur. Ada juga dimasak dengan celup tepung, goreng atau dihidangkan begitu sahaja cicah dengan sos. Memang terangkat sedap!

Selain beli dikedai, fishball frozen, sebenarnya mudah ajer nak buat sendiri fishball di rumah.

Sebagaimana wanita ini berkongsi resipi ibu mentuanya. Sudah tentu apabila buat sendiri rasa enak dan lembut serta rasa segar, membuatkan fishball menjadi kegemaran keluarganya.

Ikuti resipinya.

Haritu beli ikan tenggiri suami pesan suruh masak sup sayur fishball macam mak mertua selalu buat. Bila dah siap masak, laju-laju suami rasa lepastu tak semena-mena terharu, sedap katanya. Kikiki.. Rindu mak la tu. Mak mertua memang rajin buat fishball sendiri. Kita cedok ilmu dari mak

Resipi fishball home made

3 hiris ikan tenggiri buang tulangnya kemudian tumbuk atau blend guna food processor.
Masukkan dalam bekas, tambah 1sb tepung jagung, sedikit garam dan ajino serta secubit serbuk lada hitam.
Gaul sebati, basahkan tangan dengan air, bentukkan isi ikan menjadi bebola. Ketepikan

Resepi sup sayur fishball
3biji bawang kecil-hiris
2ulas bawang putih-hiris
Bilis
3pokok pakchoy-potong
Lobak merah-hiris

Cara-cara:
Goreng bawang kecil dan bawang putih hingga layu, angkat dan ketepikan. Kemudian goreng bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.

Dalam periuk lain, didihkan air. Masukkan bawang dan bilis yg dah digoreng. Masukkan fishball masak hingga fishball timbul kemudian masukkan sayur. Perasakan dgn garam dan ajino. Tutup api. Taburkan daun bawang atau daun sup ketika menghidang.

Selamat mencuba!

IKLAN

Sumber: Suzana Othman

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

***********************

JOM SERTAI KAMI!

IKLAN

Apa kata alang-alang anak kita tiada aktiviti sepanjang PKP ini, jom kita pakat anak beranak untuk sertai Virtual Himpunan Cita-cita 2020.

Manalah tahu rezeki anak anda, dapatlah seisi keluarga bercuti di lokasi yang ditawarkan.

Apa perlu buat?

Mudah je, Sertai Virtual Himpunan Cita-cita 2020 dengan daftarkan diri di http://www.wasap.my/60169647520

*Cara dan syarat boleh lihat di poster