Buat penggemar cupcake mesti tidak akan melepaskan peluang untuk mencuba menyediakan resipi nan satu ini.

Apatah lagi menurut Noraini Jaafar, resipi cupcake yang dikongsikan ini adalah diperolehi daripada masterchef terkenal.

Jadi usah tunggu lagi, jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan dan bersama kita sediakan untuk dinikmati bersama keluarga.


Assalamualaikum Semua, hari ini merupakan suatu hari yang tersangat sibuk bagiku,sampaikan terpaksa posting hampir ke tengah malam resepi kesayanganku ini. huhuhu

Pernah tak korang mencuba cupcakes yang diketegorikan ‘The Best Ever’ oleh kebanyakan bakers dan juga daripada customer penggemar muffin dan cupcakes???? Pernah merasainya, tak?

Resepi terkenal ini aku dapat resepinya daripada Majalah The Guardian @ Dan Lapard,Selebriti terkenal Australia / Masterchef. Mencuba resipi beliau yang dilabelkan sebagai “the best ever chocolate Cupcakes” oleh kebanyakan baker adalah sesuatu yang sangat luar biasa!

Seriously, waktu pertama kali memakannya Aku dan Suami tersangat terkejut kerana teksturnya sangat light,moist dan sudah semestinyalah rasanya tersangat sedap , permukaannya Crispy(garing) dan amat berlainan sama sekali dengan Cupcakes yang pernah ku rasa seumur hidupku, Aku tak tipu weiiihh. Terus aku jatuh cinta pada cupcakes ini. Malah aku jadikan ia resepi untuk jualan cupcakes flower bouquetku dan juga untuk hantaran. Feedback dari customers selalu 5⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Cubalah korang , mesti korang pun akan sangat2 bersetuju dengan pendapat aku . Tak cuba belum tahu, sudah cuba terus jatuh cinta .. hehe

Bahan-bahan:

50g tepung jagung
3 level tbsp serbuk koko
100g gula perang
225ml cold water
75g unsalted butter, cubed
125g dark chocolate, dipotong kecil-kecil
75ml minyak masak
2 tsp vanilla extract
2 telur size A
115g gula caster
125g tepung gandum
2½ tsp baking powder

IKLAN

Buat custard: masukkan tepung jagung, cocoa, choc, gula perang and air dalam periuk dan  whisk kan dengan api perlahan hingga menggelegak menjadi pekat dan sebati.

Tutup api dan masukkan butter kedalamnya yang dipukul dengan hand mixer hingga cair dan sebati lalu dimasukkan minyak masak, vanilla dan sebiji telur. Pukul lagi sehingga semua sebati.
Masukkan telur yang terakhir diikuti dengan gula caster dan dipukul hingga pekat dan likat serta sebati.

Ayak tepung dan baking powder dalam mangkuk yang berlainan dikacau sebati dan dimasukkan ke dalam custard , kacau dengan senduk dahulu secara kaup balik kemudian pukul dengan hand mixer hingga sebati.

Masukkan ke dalam paper cup (adunan hanya masuk setengah dari size paper cup) yang diletakkan dalam muffin pan/tray . Panaskan oven pada suhu 180’C/ 350F , 3 minit baru masukkan cupcake untuk dibakar selama lebih kurang 25 minit.

IKLAN

BUTTERCREAM FROSTING
1 cawan(230g) unsalted butter,
3 1/2 cawan(420g) gula halus
1/2 cup (45g) serbuk cocoa
3 Tbsp (45ml) fresh milk
1/4 tsp garam
2 ts vanilla extract

Cara

Dengan mixer, pukul butter pada kelajuan sederhana sehingga creamy dalam 2minit. Masukkan gula halus,cocoa,fresh milk,garam dan vanilla. Pukul selama 30 saat pada kelajuan rendah dan ditukar kepada kelajuan tinggi selama 1minit penuh . Tambah 1/4 lagi gula confectioner/serbuk jika frosting terlalu cair atau 1 tbsp fresh milk jika terlalu pekat adunan.

Kena segera guna untuk buttercream frosting ini atau boleh tahan disimpan dalam peti sejuk selama seminggu.


Cuba la ya, untuk korang juga jatuh cinta kali pertama macam aku

Sumber : Noraini Jaafar via MAHN