‘Sudah terhantuk baru tengadah’

Peribahasa ini kena dengan situasi apabila kita perlukan wang ketika dalam kecemasan, baru fikir menyesalnya tidak menabung dari awal.

Bila dah hidup berkeluarga ni, dah ada anak-anak ibu ayah sedikit sebanyak baru tersedar kepentingan untuk membuat tabungan, persis seperti yang dikatakan oleh pelakon, Datin Almy Nadia.

Kata Almy ketika dalam ucapannya ketika Majlis Keluarga Hi Tea baru-baru ini, dia sudah lama melabur untuk anak-anak dalam tabungan SSPN kerana baginya rancangan awal itu sangat penting terutamanya dalam pembelajaran.

“Saya ni simple je janji rancang awa.. Contohnye SSPN ni dah lama dah saya melabur tapi orang tak tahu. Setiap anak saya semua dah ada. Rancangan awal itu sangat penting, kena ada tabung kecemasan.

IKLAN

“Anak-anak saya pembelajaran tu sangat penting, itu yang saya buat simpanan tu awal. Simpanan dia di hari tua tu dah ada termasuk aset sendiri pun dah ada termasuk rumah, barang kemas, duit tu dah ada. ” katanya.

Tambahnya, dengan umur yang semakin meningkat sebagai ibu bapa tidak tahu sampai mana ajal mereka, jadi perancangan itu perlu teliti seperti bila anak-anak masuk ke universiti, mereka tidak perlu berhutang. Malah, suaminya yang juga pelakon, Datuk Fizz Fairuz juga tidak ajar isteri dan anak-anak mereka berhutang kerana bila dah mula berhutang, lama-lama anak kita akan ikut sama. Jadi, menabung ikut kemampuan diri.

“Tak kisah berapa pun janji menabung. Macam contoh anak saya, saya bagi RM5 si kakak la.. i dont care balik you kena bawa duit tu balik.. baki i dont care. Sebab duit tu akan masuk tabung, Sepuluh sen pun you kena bawa balik.

IKLAN

“Tapi alhamdulillah belum pernah lagi dapat sepuluh sen, ringgit tu mesti ada.. RM2 ke, saya sangar particular bab belanja. Saya ahar anak-anak saya duit tu bukan beli dengan daun.. Senang saya cakap, duit susah nak dapat. Saya ajar anak mesti kena ada baki.

“Bila dah hujung tahun, dia akan buka kira-kira contohnya 1 tahun dapat seribu atau 2 ribu, ok saya bagi limi.. Ni untuk beli barang kemas, ni untuk masuk bank. I bagi RM100 u nak beli apa? Untuk reward. Tapi selalunya reward dia makan lah… atau tidur hotel(bercuti),” tambahnya.

IKLAN

Malah, jujur pelakon yang terkenal dalam drama ‘Dunia Baru’ itu berkata sehingga kini dia tidak pernah mengajar anak-anaknya pegang duit sendiri dan kira-kira duit, dan biar dia sendiri yang simpan wang tersebut.

https://youtu.be/dUpt50y0xaQ

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI