Perut yang buncit selepas melahirkan anak memang menjadi satu masalah buat ibu-ibu selepas bersalin. Adakalanya boleh jadi tertekan bila mana semua pakaian mula sangkut pada bahagian perut. Mulalah hilang rasa yakin pada diri sendiri, apa lagi depan suami.
Berdiet memang nampak mudah tetapi nak melaksanakannya memang memerlukan kegigihan yang tinggi. Nak lagi kalau ibu sedang menyusukan badan. Macam mana nak berdiet?
Selain usahakan cara berdiet secara perlahan-lahan, anda boleh juga amalkan petua tradisional. Petua yang dikongsikan oleh Kartika Juliana Abdul Karim ini boleh juga ibu-ibu cuba. Nampak mudah dan ringkas. Hanya gunakan 4 bahan sahaja.
Jom cuba petua yang dikongsikan olehnya ini.
PETUA KEMPISKAN PERUT & BUANG ANGIN DALAM BADAN
Kak Ju nak kongsi dengan korang jamu homemade ni. Bahan bahan depan mata kita je. Tak susah pun nak buat. Yang penting jimat dan berkesan. Rajin dengan malas je. Betul tak?
Ads
Bahan-bahan:
3 sudu halba (direndam selama 2 minit)
3 cm halia (kalau ada halia muda lagi elok)
4 ulas bawang putih
15 biji lada hitam
Caranya:
1. Toskan halba yang direndam tadi.
2. Masukkan kesemua bahan dalam lesung batu dan tumbuk sehingga lumat.
Ads
3. Kemudian gentel bulat-bulat kecil macam maajun .
4. Simpan dalam peti dalam satu bekas.
Ads
Amalkan 2 biji pagi dan 2 biji malam selepas makan. Khasiatnya perut akan jadi kempis dan angin dalam badan pun akan hilang.
Ibu mengandung tidak sesuai. Ibu menyusu sesuai amalkan jamu ni bila anak dah hilang kuning (jaundis) dulu.
Kena rajin buat sit up jugak tau untuk kesan cepat.
Zahirah MacWilson & Aiman Hakim Sabar Menunggu Rumah Impian Siap
Zahirah MacWilson dan Aiman Hakim Ridza sedang sibuk dengan pembinaan rumah baru mereka. Seperti pasangan suami isteri yang lain, tentunya mereka juga mengidamkan sebuah kediaman impian.
Dengan kapsyen: “Sorang in charge of interior design + sorang in charge of technical = everyday berperang,”pasangan suami isteri ini dilihat berada di lokasi pembinaan kediaman baru mereka.
Seperti kebiasaannya, kaum wanitalah yang paling cerewet dalam soal yang berkaitan dengan dekorasi kediaman. Setiap inci kediaman harus dihias sebaik mungkin termasuklah landskap di luar kediaman.
Pembinaan rumah bukan terhad kepada pemasangan batu bata dan sapu semen pada dinding sahaja. Maka sebab itulah kaum lelaki lebih banyak terlibat dengan pemantauan kerja-kerja berkaitan teknikal.
Halba memang diakui kehebatan khasiatnya malah sering digunakan dalam makanan, tidak kurang juga dijadikan air rebusan untuk kesihatan dalaman wanita.
Langsung tak terfikir untuk olah jadikan skrub kecantikan seperti yang dilakukan wanita bernama Sumaiyah Abdullah ini. Hebat! Jom ikut langkah dan caranya.
SKRUB AWET MUDA
Ramai yang tak tau rupanya khasiat halba bukan untuk dimakan sahaja. Halba juga baik untuk kecantikan kulit tau. Seperti yang dijanjikan, kali ni ciksu nak share satu petua awet muda. Petua ni ciksu dapat dari Pak Arab yang jual makanan sunnah. Kalau kat negara belah-belah Arab, diorang dah biasa guna serbuk halba ni untuk penjagaan diri dan kecantikan.
Seriusly, dah hampir 3 bulan ciksu amal petua ni. Kesannya puas hati sangat. Jerawat kat muka pun takut-takut nak muncul tau. Kulit rasa smooth sangat bila sentuh.
Bahan-bahan dapat kat dapur je.
1- Halba
2- Putih telur
Cara-cara :
1- Kisar halba sehingga menjadi serbuk.
2- Masukkan serbuk halba ke dalam putih telur.
3- Kacau rata.
4- Sapu kat muka atau tangan.
5- Biarkan kering.
6- Bilas dengan air suam.
Amal seminggu sekali. Boleh rasa keanjalan kulit kat situ. Trust me. ?
Untuk penggunaan harian, Ciksu amal 3 kali sehari sebagai ganti facial foam. Caranya basahkan muka, pastu sapu serbuk halba kat muka. Gosok perlahan-lahan ke seluruh muka lebih kurang 3 minit. Kemudian, bilas. Terasa kulit begitu anjal sekali. Best sangat. Kalau nak campur dengan foam yang korang guna sekarang pun boleh jugak. ?
Khasiat halba untuk kulit.
Biji halba mengandungi protein, vitamin C, niasin, kalium, dan diosgenin (yang merupakan sebatian yang mempunyai ciri-ciri yang serupa dengan estrogen). Komponen-komponen aktif lain dalam halba adalah alkaloid, lisin dan L-tryptophan serta saponin.
Serbuk halba ni dapat membantu melembutkan kulit serta mengelakkan kulit menjadi kering. Untuk masalah jerawat mujarab sangat tau.
Cuba la. Tak payah lagi dah beli produk memahal. Itu pun belum tentu bebas bahan chemical yang merbahaya.
Nampak hebat kan? Seperti kata Sumaiyah lebih baik kita cuba produk alami macam ni sebab tak bahayakan kulit kita. Chemical pun tak ada. Selamat mencuba!
Kredit: Sumaiyah Abdullah
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Kecil-kecil cili padi, walaupun bertubuh kecil dan baharu sahaja berusia 11 tahun siapa sangka sudah mampu mencipta nama hingga di peringkat antarabangsa.
Maryam Muzamir, murid tahun lima Sekolah Kebangsaan (SK) Perempuan Methodist, Kuantan, Pahang ini turut menerima ucapan tahniah daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atas kejayaannya mengharumkan nama negara.
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan syabas dan tahniah kepada Maryam Muzamir atas kejayaannya mengharumkan nama negara selepas meraih tiga pingat emas dalam Pertandingan Inovasi dan Reka Cipta Antarabangsa Kanada ke-6 (iCAN 2021), di Toronto, Kanada, bulan lalu.
Berbangga dengan pencapaian murid tahun lima Sekolah Kebangsaan (SK) Perempuan Methodist, Kuantan, Pahang itu, Perdana Menteri turut berdoa supaya Maryam terus menempa lebih banyak kejayaan pada masa hadapan.
Maryam, 11, beroleh kejayaan dalam pertandingan inovasi dan reka cipta terbesar di benua Amerika Utara itu selepas mencipta inovasi makanan haiwan daripada kulit udang dan siput sedut.
Kejayaannya turut mendapat perhatian dunia melalui siaran Rancangan TV terkemuka, The Late Late Show with James Corden.
— The Late Late Show with James Corden (@latelateshow) September 23, 2021
Maryam bukan sahaja mengenepikan 600 peserta lain dari 70 negara, tetapi beliau juga menjadi pemenang termuda dalam pertandingan itu.
Apakah yang produk inovasi yang telah dicipta Maryam? Berikut ialah 10 fakta ringkas mengenainya:
1.Maryam mencipta inovasi makanan haiwan daripada kulit udang dan cangkerang siput sedut yang dinamakan Yam 2.0.
2.Idea inovasi Yam 2.0 tercetus semasa dia melihat pembaziran sisa makanan laut yang terbuang di restoran.
3.Maryam difahamkan telah membaca artikel menyatakan cangkerang makanan laut mengandungi bahan ‘chitin‘ yang mana mempunyai kebaikan di dalam makanan ternakan. Justeru ia menjadi titik tolak Maryam mula merancang inovasinya.
4.Sebanyak 30 kilogram bahan kulit udang dan cangkerang siput sedut diperolehi Maryam dari restoran di Kuantan.
5.Bahan itu kemudian dicuci dan dikeringkan di bawah cahaya matahari.
6.Setelah kering sepenuhnya kulit udang dan cangkerang siput sedut diasingkan sebelum dikisar dalam bentuk dan saiz yang sesuai untuk dimakan haiwan ternakan.
7.Produk tersebut memerlukan pemprosesan selama 1 minggu dan sampel percuma tersebut diberikan kepada ladang ternakan lembu.
8.Pengambilan Yam 2.0 oleh lembu didapati tidak menjejaskan penghasilan susu.
9.Antara perkara yang juga menjadi motivasi kepada Maryam adalah terdapatnya pernyataan bahawa harga daging yang semakin meningkat disebabkan oleh harga makanan untuk ternakan yang tidak stabil akibat penggunaan makanan jagung yang berkualiti tinggi.
10.Kos penghasilan YAM 2.0 rendah berbanding produk makanan haiwan ternakan konvensional dan ia boleh digunakan sebagai makanan untuk haiwan ternakan seperti ayam, kambing, ikan termasuk khinzir.
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!
Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520
Kesempatan bertemu dengan Wawa Zainal dan Aeril Zafrel dalam satu majlis khas sempena meraikan ulang tahun kelahiran 2 orang anaknya iaitu Soffya dan Zahri,...