Rumah tangga yang bahagia boleh dikekalkan dengan memberi perhatian pada beberapa perkara kecil yang sebenarnya penting dalam menjaga perhubungan sesama pasangan.

1. Perkahwinan bukan untuk kita mencari pasangan yang melengkapkan segala keperluan, makan, minum, pakaian, layan kita macam raja atau permaisuri. Sampai satu masa nanti, kita akan merasa penat dan kecewa, sebab pasangan ini sifatnya saling melengkapi bukan tempat kita mengharapkan itu dan ini.

2. Gambar sanding save dalam beg duit masing-masing. Bila tawar hati, tenung lama-lama gambar tu.. Ingat balik kenangan indah bersama pasangan.

3. Perkahwinan yang sebenar ialah satu perkongsian dan pengorbanan. Tak sempurna takpe yang penting berusaha untuk jadikan hidup rasa sempurna dan bahagia dengan cara kita.

4. Perkahwinan bukan untuk kita menerima sahaja tetapi bersedialah untuk memberi juga.

5. Jangan diungkit segala kekurangan dan kelemahan pasangan kerana lemah dan kurang itu memang fitrah manusia. Selagi namanya manusia, kita juga miliki fitrah yang sama.

6. Bila Allah datangkan bahagia dalam rumahtangga, itu tandanya Allah nak kita ucapkan rasa syukur. Simpan baik-baik kenangan itu dalam dairy kita.. Tidak perlu kita terjemahkan dalam media sosial kerana risau timbulnya rasa riyak.

7. Jangan terlalu mengharapkan fizikal dan kecantikan pasangan kita macam dulu-dulu, kerana kitapun tahu bila pasangan mengharapkan kita begitu, kita jadi buntu.

8. Pandang jauh ke hadapan, berazam untuk bina anak-anak yang hebat, soleh solehah. Berhenti mengikut hawa nafsu kerana di penghujung usiapun dia buat kita seperti mahu hidup seribu tahun.

IKLAN

Kunci kebahagiaan rumahtangga bukan hanya pada hadiah cincin berlian dan kereta mewah tetapi amalan lain dalam kehidupan.

Ini Amalan Yang Suami Isteri Kena Alert. Barulah Kekal Bahagia.

#1. Menjaga Solat
Semua sudah maklum, solat merupakan tiang agama. Kukuhnya agama, kukuhlah rumah tangga anda, inshaAllah. Tidak kira sesibuk mana anda dan pasangan, pastikan anda menjaga solat anda bersama-sama.

Saling mengingati sekiranya salah seorang daripada anda terleka. Paling baik sekiranya suami berjemaah di surau dan isteri menjaga solat diawal waktu. InshaAllah sekiranya anda dan pasangan menjaga suruhan utama Allah, Allah pasti akan menjaga hubungan anda.perkara kecil kebahagian keluarga, aktivit kebahagian keluarga, kebahagian keluarga, keluarga bahagia

#2. Ucap Terima Kasih Sekurang-kurangnya Sehari Sekali
Anda sering mengucapkan terima kasih pada orang lain walaupun sorang tersebut sekadar memberi anda laluan di kedai runcit yang sempit.

IKLAN

Ucapkan terima kasih pada isteri anda atas hidangan makan malam yang disediakan beliau. Ucapkan terima kasih pada suami anda kerana menghantar anak-anak ke sekolah. Ucapkan terima kasih pada pasangan kerana membasuh sendiri pinggannya sebaik lepas makan.

Kata-kata penghargaan boleh mengingatkan pasangan anda betapa anda menyayanginya dan dengan mengetahui beliau dikasihi, si dia akan berusaha menjadi yang lebih baik untuk anda.

#3. Berikan Layanan Pada Si Dia Dengan Penuh Hormat Dihadapan Orang Lain
Tidak kira anda menghadiri kenduri, temujanji bersama kawan rapat, menghabiskan masa bersama keluarga di kampung atau menemaninya membeli barang di pasar, layanlah pasangan anda dengan penuh hormat. Pimpin tangannya sewaktu berjalan. Berikan senyuman manis padanya. Letakkan tangan anda di atas bahunya.

4. Belajar Untuk Meminta Sesuatu Dengan Lembut Dan Baik
Anda harap suami anda tidak lupa memasukkan baju kotor dalam bakul? Anda kempunan suatu makanan dan berharap isteri anda memasaknya? Anda mahu suami sama-sama membantu anda didapur?

Pastikan anda bertanya, berbanding menyuruh. Sebagai manusia biasa, kita pasti tidak suka disuruh. Begitu juga pasangan anda. Sebagai contoh, daripada berkata “Maknye, saya nak kopi”

IKLAN

Adalah lebih manis sekiranya anda berkata “Sayang, boleh awak buatkan kopi untuk saya?” Dua ayat yang membawa pada maksud dan hasil yang sama, tetapi ayat kedua kedengaran lebih mudah untuk dipenuhi. Lebih-lebih lagi disaat isteri anda baru lepas pulang dari kerja, penat dan terkial-kial menyediakan makan malam untuk keluarga.

Sebagai contoh lain, daripada berkata “Abang, sidaikan kain”. Adalah lebih manis sekiranya diganti dengan “Abang, boleh saya minta tolong awak sidaikan kain?” Sekiranya anda menjadi orang yang disuruh, mana antara dua ayat ini menjadi pilihan anda untuk melaksanakannya segera?

#5. Lakukan Sesuatu Untuk Si Dia Sama Seperti Yang Pernah Anda Lakukan Diawal Perkahwinan
Hantar bunga padanya ditempat kerja. Selitkan nota dalam beg kerjanya. Dalam perjalanan pulang dari tempat kerja, singgah ke kedai dan belikan coklat kegemarannya. Peluk si dia sekuatnya semasa dia merajuk. Puji ketampanannya dan penat lelahnya mencari rezeki untuk keluarga. Hantarkan mesej mengucapkan kata-kata rindu sewaktu di pejabat.

Sekali sekala, pergilah “berbulan madu” untuk mengeratkan hubungan. Perbuatan kecil ini bukan sahaja menggembirakan hati pasangan, ia juga boleh mengimbau balik kenangan manis bersama yang menautkan kasih anda padanya.

#6. Berusaha Memperbaiki Diri Menjadi Yang Lebih Baik Setiap Hari
Buktikan cinta anda dengan berusaha memperbaiki tabiat yang biasa anda lakukan, tetapi tidak disenangi pasangan. Sebagai contoh, sekiranya dia mahu anda kekal sihat dan mengempiskan perut, berusaha pergi ke gym atau mengayuh basikal setiap hari. Lebih bagus sekiranya anda melakukan aktiviti tersebut bersamanya.

Sekiranya pasangan anda seorang yang pembersih, hentikan membiarkan stokin kotor bersepah diatas lantai atau lupa memberus gigi setiap malam. Mengucapkan kata-kata sayang selalu ada baiknya, tetapi lebih baik sekiranya kasih sayang itu turut diluahkan dengan perbuatan.

Kredit: Aminah Mat Yusoff dan semuanyajdt.com

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI