Kolesterol adalah sejenis lemak (disebut sebagai lipid) yang diperlukan oleh tubuh untuk bekerja dengan baik. Tubuh kita menghasilkan dan mendapatkan kolestrol daripada sumber makanan. Terdapat jenis kolesterol ‘baik’ dan ‘buruk’.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

 

Namun, masih ramai yang tidak tahu apakah yang menyebabkan paras kolestrol menjadi tinggi. Sebenarnya, punca kolesterol yang tinggi adalah disebabkan oleh pengambilan gula dalam makanan.

Jom baca perkongsian daripada Dr Zubaidi Hj Ahmad ini.

Kenapa Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Rupanya Ni Puncanya Yang Ramai Tak Tahu!

 


GULA MENYEBABKAN KOLESTROL YANG TINGGI?

Semalam saya sempat berkongsi dengan jemaah di Masjid Sultan Abdul Aziz, Petaling Jaya mengenai pemakanan sihat. Oleh kerana ramai jemaah yang hadir dan bertanya, saya sendiri sangat teruja. Saya tak rasa penat walaupun pagi semalam berdiri lebih 3 jam berkongsi pengalaman dan pengetahuan di UKM.

Ramai yang masih keliru. Masih menganggap jika ambil lemak dalam pemakanan, ia berbahaya kerana meningkatkan kolesterol dalam darah. Saya betulkan tanggapan salah ini. Lemak ada tiga jenis. Lemak yang ‘confirm’ berbahaya adalah transfat. Ia banyak terdapat dalam makanan berproses yg disediakan di rak pasaraya. Semua jenis cookies, chips dan marjerine.

Satu lagi jenis minyak, ialah lemak tepu. Ia masih boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang tidak berlebihan, kecuali jika kita benar2 lakukan diet ketogenik dgn panduan dari doktor yg faham.

Dan jenis minyak yang terakhir ialah minyak atau lemak dari tumbuh-tumbuhan yang tidak berbahaya langsung. Malah bermanfaat sebab mengandungi lemak tak tepu (unsaturated fatty acid).

IKLAN

Terutama minyak zaitun yg mengandungi monounsaturated fatty acid dan byk antioksia polyphenol. Sebab itu ia menjadi sebahagian dari diet sihat penduduk Mediterranean. Jadi minyak monounsaturated fatty asid, terutamanya minyak zaitun, bukan saja tidak meningkatkan kolestrole, malah menurunkan tahap kolestrole dalam darah.

Kenapa Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Rupanya Ni Puncanya Yang Ramai Tak Tahu!

Terlopong para jemaah sebab ini pengetahuan baru. Ada yg mengangguk-angguk tanda mulai faham.“Jadi apa yang menyebabkan kolestrol jahat kami tak turun, walaupun kami ambil ubat statin?”Saya beritahu antara yang menyebabkan “kolestrole jahat” meningkat atau tak turun walaupun ambil ubat statin adalah kerana kita masih mengambil gula.

Lagilah para jemaah terlopong sebab sebelum ini mereka hanya diberitahu gula hanya menyebabkan diabetes. Makan yg masin menyebabkan darah tinggi. Makanan berlemak akan menyebabkan kolestrol tinggi.Belum pernah dengar bahawa bila ambil gula yang banyak boleh menyebabkan kolestrol jahat menjadi tinggi dan akhirnya boleh menyebabkan saluran darah tersumbat.

Kenapa Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Rupanya Ni Puncanya Yang Ramai Tak Tahu!

Gula pasir adalah gabungan gula glukosa dan fruktosa. Pengambilan gula yang berterusan dan berlebihan juga menyebabkan hati berlemak (fatty liver).Seterusnya menyebabkan enzim dalam hati (iaitu enzim hati HMG-Coa reductase) tidak berfungsi dengan baik, akhirnya menyebabkan kolestrole meningkat.

Fruktos juga akan mengaktifkan enzim xanthine oxidase yg akhirnya menyebabkan peningkatan asid urik dalam darah. Urik asid yang tinggi boleh menyebabkan gout dan batu dalam ginjal.

Jadi pengambilan gula berlebihan akan menyebabkan masalah hati berlemak (fatty liver), meningkatkan kolestrol jahat dan meningkatkan uric acid dalam darah.Sementara pengambilan minyak zaitun, terutama OLIVIE yg mengandungi antioksida yg 30 kali dari minyak zaitun biasa, akan menurunkan kolestrol yang jahat dan meningkat kolestrol yang baik.

Alhamdulillah, di akhir perkongsian itu, ramai yg mula faham. Ramai pula yang bertanya, di mana mahu cari minyak zaitun.

IKLAN

Dr Zubaidi Hj Ahmad
14 Oktober 2018
019 7712391


Dalam pada itu, Dr Zubaidi menerusi blognya turut berkongsi tip bagi mengawal kolestrol secara semula jadi tanpa menggunakan ubat.

KAWAL KOLESTROL SECARA SEMULAJADI TANPA UBAT

Penyakit serangan jantung dan strok adalah dua masalah kesihatan serius yang berpunca daripada tahap kolesterol tinggi. Ia berkait rapat dengan faktor keturunan, diet pemakanan dan gaya hidup seseorang.

Biasanya doctor akan memberikan ubat anti-kolestrol bagi menurunkan kandungan kolestrole dalam darah. Walau bagaimana pun kesan sampingannya harus diseimbangkan dengan manfaat yang diperolehi.

Kajian terbaru membuktikan terdapat empat produk sumber semulajadi juga dapat membantu merendahkan tahap kolesterol secara berkesan.

Empat bahan itu adalah Phytosterols, bijirin oat, serbuk minyak ikan Omega 3 dan Psyllium Husk.

1. Sterol tumbuhan yang turut dikenali Phytosterols adalah sebatian pada tumbuhan dan bersifat merendahkan tahap kolesterol. Ia terdapat pada minyak sayur-sayuran dan kekacang nut. Pengambilan produk itu akan menurunkan tahap kolesterol sebanyak 10 peratus hingga 15 peratus.

Kenapa Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Rupanya Ni Puncanya Yang Ramai Tak Tahu!

IKLAN

2. Oat pula bijirin yang mengandungi serat larut dikenali ‘beta glucan’ yang terbukti merendahkan tahap kolesterol mereka yang mengamalkan pemakanannya.

Kenapa Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Rupanya Ni Puncanya Yang Ramai Tak Tahu!

3. Minyak ikan Omega 3 pula adalah asid lemak yang penting bagi metabolisme normal kerana ia mengandungi Asid Lemak Tak Tepu (EPA) bagi mengurangkan inflamasi seluruh badan. Produk ini juga sesuai untuk penghidap masalah kesihatan hipertrigliseridemia, kardiovaskular sekunder dan tekanan darah tinggi. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan kepada pesakit jantung koronari supaya mengambil 1 gram minyak ikan seperti produk ini setiap hari.

Kenapa Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Rupanya Ni Puncanya Yang Ramai Tak Tahu!

4. Psyllium Husk pula adalah biji benih pokok “Plantago ovate” secara lazimnya digunakan untuk menangani sembelit. Ia boleh digunakan untuk menurunkan tahap kolesterol.

Kenapa Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Rupanya Ni Puncanya Yang Ramai Tak Tahu!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Kenapa Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Rupanya Ni Puncanya Yang Ramai Tak Tahu!

 

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di SINI

Kenapa Kolestrol Dalam Badan Tinggi? Rupanya Ni Puncanya Yang Ramai Tak Tahu!

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI