Ibu bapa mana yang tidak gembira setelah anak tersayang memperolehi kejayaan cemerlang dalam peperiksaan. Lebih manis lagi, mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh (SBP). Biarpun, sejumlah besar peruntukkan diperlukan untuk menguruskan pembelanjaran anak, segalanya akan diusahakan supaya anak mendapat tempat baik hasil usaha gigih.

Sungguh inspirasi kisah seorang ibu yang sanggup menaiki bas ekspres dari Pengkalan Kubor, Kelantan mengiringi anak perempuannya ke sekolah berasrama penuh. Walaupun beliau hanya berpendapatan RM30 sehari di sebuah kedai makan, ia tidak menjadi halangan kepadanya untuk memastikan anaknya mendaftar pada hari itu.

 

Inilah Pengorbanan Ibu! Bergaji RM30 Sehari, Wanita Ini Menghantar Anak Menaiki Bas Ekspres Ke Sekolah SBP. Sungguh Inspirasi!
Menerusi laporan Astro AWANI, Che Esah sanggup menaiki bas ekspres dari Pengkalan Kubor, Kelantan mengiringi anak perempuannya ke sekolah berasrama penuh. Bagi menguruskan persekolahan anaknya, beliau dan anaknya menumpang di rumah saudara mereka di Gombak selama beberapa hari. Meskipun hanya berpendapatan RM30 sehari dengan menyara lima anaknya, peluang yang diberikan oleh kerajaan terhadap golongan B40 amat bermakna buatnya.

IKLAN

“Rezeki anak-anak kalau kita tidak ada, cakap sabar minta doa kepada Allah biar tenang hati rezeki mana boleh … Alhamdulilah anak-anak saya belajar duit itu kalau saya pergi kerja dapat memang satu hari habis esok saya kena cari kalau tidak pergi tidak ada, walaupun sedikit tapi cukup Allah bagi.”

Riak wajahnya kesedihan tetapi tetap bangga melihat kejayaan anaknya. Beliau menjelaskan, menghadapi masalah kewangan bagi menjelaskan yuran yang melebihi RM1000, namun diatasi setelah berkongsi masalah dengan pihak sekolah untuk mempertimbangkan sumbangan daripada Skim Projek Khas oleh Kementerian Pendidikan untuk golongan kurang mampu.

Balas jasa ibu

IKLAN

Dalam pada itu, anak Che Esah, Adik Nurhani Razak punya impian untuk membalas jasa orang tuanya.

“Saya nak beli rumah. Saya nak ibu saya selesa dan saya nak jadi Pensyarah Sains.”

IKLAN

Apa yang pasti, kisah ini adalah antara perkongsian yang inspirasi buat anak daripada golongan B40 setelah kerajaan memberi peluang sebanyak 60 peratus kepada golongan ini.

Untuk rekod, seramai 9,530 murid berdaftar di Sekolah Berasrama Penuh seluruh negara. Daripada jumlah itu, peningkatan 15.34 peratus pelajar golongan B40 dicatatkan iaitu seramai 4,888 orang.

Sumber: Astro Awani via cempedakcheese.com