Memiliki ruang dapur yang luas menjadi idaman buat ibu-ibu yang suka mendekorasi ruangan ini. Apa lagi bagi mereka yang suka membeli barangan dapur baik periuk, kuali, tuppaware dan pelbagai lagi.

Tetapi bagi yang memiliki ruang dapur sempit, pasti pening kan nak mengatur letak barangan.  Jadi, admin kongsikan tip dari Puan Mas Izzuawanie yang berkongsi tip menerusi facebook  MJ Greenade Baby Shop. Semoga bermanfaat!

Kita nak share deco ruang dapur kita.
Keluasan dapur cuma 6 kaki x 12 kaki. Tolak table top tu, tinggal la lebar 3 kaki.
Masih banyak boleh diperbaiki. Tapi sekadar nak beri inspirasi rumah orang yang mempunyai barang banyak tapi dapur sempit.

Disebabkan dapur sempit, so kena manfaafkan ruang dinding.

Disebabkan ni hanya rumah kuarters & kemungkinan bertukar-tukar tempat sangat tinggi, jadi hanya guna rak buku sebagai kabinet.

– Skirting ni kita dapat dalam RM 50. Siap dapat tape yang kuat.

– Bahagian atas kita just guna kotak ape yang ada, boleh dibaiki dengan bakul yang lebih baik.

– Periuk nasi / blender kita letak di depan sebab ruang sempit sangat

Microwave pun selamat letak di atas rak.

* Bracket tu kita baru tambah lagi untuk kukuhkan lagi rak buku ni.

*Bekas bekas paling kita suka. Kurus. Jimat ruang dapur.

IKLAN

Sinki paling best. Lengkap semua. Dalam sinki tu bekas nak letakkan sisa makanan. Nak buat baja untuk tanaman belakang rumah.

Minyak dah guna & belum guna.

Minyak dah guna ni, kita plan untuk dijual bagi diproses kepada biodisel.

Ice box ni penting untuk kita membeli barang barang. Selalunya saya beli stok bahan mentah untuk 2 minggu. Jarak ke pasar mengambil masa lebih kurang 46 minit. Jadi wajib ada ice box bagi memastikan kesegaran bahan mentah.

IKLAN

Tong sampah perlu bertutup sebab xselera tengok sampah. Haha

Ruang bawah sinki.

Kabinet memang tiada. Jadi kita guna extendable rack, trolley & storage box untuk menambahkan ruang penyimpanan

Kita drill penyangkut baju besi ni untuk gantung penapis & 2 lagi kuali kita. Sebelah dia ni kita simpan stok sabun basuh baju + beg plastik untuk guna semula.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club