Isteri memang begitu, akan siapkan kerja tanpa bertangguh. Walaupun suami menyuruh rehat tetap pastikan rumah kemas dan teratur.

Perkongsian saudara Firdaus Shakirin sungguh sweet mengenai kaum ibu.

“Ayg, esok je la buat…”

Kaum isteri ni, xbleh disuruh sambung buat keje rumah esok hari sbb dia tak bleh dduk jika nmpk rumah bersepah, kain baju penuh bakul, mainan anak berterabur, pinggan mangkuk bersusun disinki, sampah tak buang lagi dan sebagainya…

Hatta dia dah dduk berehat tgok TV sekalipun, dia boleh tiba2 bgun dan cari penyapu, pegang mop, ambik kain buruk bilamana dia ternampak sesuatu yg masih tak bersih, tak kemas dan perlu utk di kemaskan…

Dia tak tunggu esok hari utk buat…

IKLAN

Ini bukan sejenis sindrom atau anxiety disorder…dia tak sakit, dia xde penyakit, dia cuma xbleh biar keadaan rumah mcm tu walaupun dia tahu dlm 5 ke 10 minit nnt, rumah pasti akan bersepah kembali sbb ada anak2…dan dia akan ulangi mengemas semula…over n over again…

Mcm tu la sifat dan tingkah laku seorang wanita dlm rumahtangga bila dh jd isteri dan mak2 ni…kita yg jd suami, rasa semakkan bila kita suruh rehat dia xnak rehat, still buat keje dan keje2 tu plak nmpk mcm xpenah hbis baginya…

IKLAN

No worries…

Tolong ringankan beban dia, tolong dia buat keje2 tu…bila dia dh “nampak” mcm xde keje, terus ajak dia kluar jalan2 di taman, shopping kompleks, bwk p pasar mlm atau mkn kt luar…

“Larikan” dia dari rumah…

Ini adalah masa yg dia btol2 akan gunakan utk “berehat”…dia perlu tinggalkan rumah utk berehat…jika dia masih didlm rumah, maka tiada rehat bagi diri seorang isteri dan juga ibu…